Синът на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън - Хънтър Байдън, съобщи, че прокуратурата на щата Делауер разследва данъчните му дела.

"Гледам много сериозно на това, но съм уверен, че професионална и обективна проверка на тези въпроси ще покаже, че съм работел законно и подходящо, включително с професионални данъчни съветници", се казва в изявление на Хънтър Байдън, цитирано от Ройтерс и БТА.

Той каза, че е научил за разследването във вторник, когато прокурори са уведомили адвоката му.

Нито той, нито прокурорът Дейвид Вайс разкриха подробности за разследването, което е било с месеци "спящо", за да не бъде обвинена прокуратурата, че се опитва да влияе върху предизборната кампания.

Според СNN разследването обхваща редица финансови въпроси, включително дали Хънтър Байдън и съдружниците му са нарушили закони за данъчното облагане и срещу прането на пари в бизнес отношенията си с други страни, главно с Китай.

Според два осведомени източника разследването е започнало през 2018 г., преди Уилям Бар да стане министър на правосъдието на САЩ.

СNBC пък цитира публични документи, че Хънтър Байдън и бившата му съпруга са били обект на запор на стойност над 100 000 долара от страна на данъчните власти за неплатени задължения към бюджета, отделно самият Байдън-младши е имал такива запори на обща стойност над $450 000 през 2017 и 2018 г. Телевизията припомня, че той дълго се е борил със зависимост от наркотици и че е постигнал със споразумение да плаща необявени публично издръжка и здравна застраховка на дете от Арканзас, чиято майка твърди, че той му е баща.

Според в. "Политико", цитиран от ТАСС, Хънтър Байдън е разследван и от отдела на Южния окръг на Ню Йорк, който се занимава с измами с ценни книжа.

В края на 2019 и началото тази година американският Конгрес водѝ процес за отстраняване на сегашния президент Доналд Тръмп от длъжност, като обвинението срещу него беше, че упражнявал натиск срещу Украйна да започне разследване за корупция срещу Хънтър Байдън, който е бил член на ръководството на украинска енергийна компания.

Джо Байдън имаше още един син - Бо Байдън, който почина през 2015 г. Той беше главен прокурор на Делауеър.