Въоръженото крило на "Хамас" обяви, че ще започне да екзекутира по един израелски цивилен пленник в замяна на всяко ново израелско бомбардиране на палестински домове без предварително предупреждение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на въоръженото крило на "Хамас" Абу Обайда каза, че ислямистите са действали в съответствие с ислямските разпоредби, така че израелските пленници да бъдат невредими.

"Всяка атака върху цивилни без предупреждение ще бъде посрещната с екзекуция на един от похитените и ще бъдем принудени да излъчим в ефир това", заяви Обайда. 

Говорителят обвини Израел за засилените бомбардировки и убиване на цивилни в домовете им при въздушни удари, извършвани без предупреждение.

По данни на израелския външен министър Ели Коен повече от 100 души са били пленени от "Хамас" по време на смъртоносно трансгранично нахлуване през уикенда, предаде Ройтерс.

"В момента има повече от 700 души, които (са) убити, които (са) заклани. Повече от 100 души, които (бяха) пленени", каза Коен, говорейки на английски чуждестранни журналисти.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 700 души бяха убити при атаки на "Хамас" в Израел. Ранени са 2400.

Сред убитите има и чужди граждани.

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа пък съобщи, че повече от 680 души са били убити при ответните удари на Израел, предаде Асошиейтед прес. По данни на ведомството ранените са над 3700 души.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз и САЩ.