Управляващите в Газа власти на "Хамас" обвиниха Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), че "заговорничи" с Израел за "принудителното разселване" на населението от северната част на Ивицата Газа към южната ѝ част, предаде Франс прес.

Агенцията "и нейните служители носят отговорност за тази хуманитарна катастрофа", се казва в изявление Саламех Маруф, ръководител на пресслужбата на властите на "Хамас". Те "се подчиниха на диктата на окупацията още от първия момент, изоставяйки позициите си и абдикирайки от отговорността си към стотици хиляди жители" на северната част на Газа, заявява Маруф.

Ръководителя на пресслужбата осъди явния според него сговор между агенцията на ООН и "окупацията (Израел, бел. АФП) и нейните планове за принудително разселване".

Хиляди отчаяни палестинци избягаха днес пеша от северната част на Ивицата Газа, докато Израел затегна хватката си в град Газа, за да смаже бойците на "Хамас", без надежда за отдих за попадналото в капан население. Цивилните поеха на юг без багаж или само с някои дребни вещи, за да се спасят от бомбардировките и боевете между израелската армия и "Хамас", които бушуват във и около руините на град Газа, допълва БТА.

Според говорител на израелската армия "хиляди жители на северната част на ивицата Газа откликнаха на призивите на израелската армия и сега се отправят на юг".

Израелските войници, които от 27 октомври водят ожесточени сухопътни боеве срещу "Хамас", вече са "в центъра" на Газа, заяви снощи министърът на отбраната Йоав Галант. "Ивицата Газа е най-голямата терористична база, изграждана някога", добави той вчера, като подчерта, че войниците "затягат хватката си" около град Газа, най-гъсто населената част от територията, където според Израел "Хамас" е изградил мрежа от тунели.

Над 10 500 палестинци са били убити в Газа от 7 октомври

Над 10 500 палестинци са били убити в ивицата Газа от 7 октомври, когато Израел започна да нанася въздушни удари в палестинската територия в отговор на кървавото нападение, предприето на негова територия от ислямисткото движение "Хамас", съобщиха днес контролираните от ислямисткото движение местни власти, цитирани от Ройтерс.

По последна информация на министерството на здравеопазването на ивицата Газа са загинали 10 569 души, сред които 4324 деца. Ранени са били 26 457 човека.

Тези данни не са проверени по независим път.

Над 2000 души с чуждестранни паспорти са напуснали ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" с Египет от миналата седмица, предаде ДПА, като се позова на палестинската гранична служба.

Египет отвори на 1 ноември пункта за чуждестранни граждани, както и за евакуиране на тежко ранени палестинци. Оттогава през "Рафах" са преминали около 2060 души с чуждестранни паспорти. Очаква се стотици други да преминат в Египет днес.

Израелската армия междувременно съобщи, че ракетният обстрел от ивицата Газа по Южен Израел е продължил и днес. На няколко пъти е била обявена тревога.

Над 9000 ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел от 7 октомври. "Хамас" пое отговорност за по-голямата част от тези атаки, отбелязва ДПА.