Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази тревогата си във връзка със състоянието на сваления нигерски президент Мохамед Базум, който е задържан от военните, взели властта с преврат, предаде Франс прес.

Гутериш призова Базум да бъде освободен, предава БТА.

В изявление на ООН се казва, че генералният секретар осъжда "ужасните условия, в които живеят президентът Базум и семейството му".

Според американската телевизия Си Ен Ен Базум е изолиран от контакти с други хора и е хранен само с несварени макаронени изделия и ориз.

Вашингтон пък обяви, че е силно обезпокоен за здравето на нигерския президент Мохамед Базум след военния преврат на 26 юли, предадоха световните агенции.

Безпокойството бе изразено от говорителя на Държавния департамент Матю Милър след телефонен разговор между дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън и сваления нигерски държавен глава.

Същевременно бивш емир на Нигерия обяви, че е в Ниамей за посредническа мисия с хунтата, предаде Франс прес.

Става дума за бившия емир на Кано - Сануси Ламидо Сануси. Той съобщи, че е разговарял с генерал Абдурахман Чиани, който се самопровъзгласи за лидер на Нигер, и че ще се върне в Нигерия, за да предаде на нигерийския президент Бола Тинубу послание от генерала. Бившият емир каза, че не е емисар в Нигер, пратен там от нигерийското правителство.