Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес заяви, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров "набор от конкретни предложения", насочени към съживяване на сделката, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море, предаде Ройтерс.

Русия се изтегли от споразумението през юли - една година след като то беше сключено с посредничеството на ООН и Турция, като заяви, че износа на собствените ѝ храни и торове се сблъсква с пречки и че украинското зърно не достига до нуждаещите се страни в достатъчни количества.

Писмото на Гутериш идва преди срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Два турски източника заявиха пред Ройтерс, че двамата лидери ще се срещнат на 4 септември и ще обсъждат предимно износа на зърно през Черно море.

Черноморската зърнена сделка имаше за цел да се бори срещу световната продоволствена криза, която според ООН се е влошила след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година. Русия и Украйна са водещи износители на зърно, добавя БТА.

"Смятам, че представихме едно предложение, което може да бъде основа за подновяване, но едно подновяване, което трябва да бъде стабилно", каза Гутериш без да даде подробности за предложението. "Не можем да имаме черноморска инициатива, която преминава от криза в криза, от замразяване към замразяване. Трябва да имаме нещо, което да работи и да е в полза на всички", добави той.

Руски дипломат, който е пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че "няма нищо ново" в писмото на Гутериш до Лавров и че то просто "обобщава предишни идеи на ООН, които не са сработили".

След като по-рано днес се срещна в Москва с турския министър на външните работи Хакан Фидан, Лавров заяви, че Русия не вижда никакви признаци, че ще получи гаранции, които да ѝ позволят да възобнови черноморската зърнена сделка.

Гутериш добави, че не очаква скоро да настъпи мир в Украйна, предаде ДПА.

"Ще излъжа, ако кажа, че вярвам, че в непосредствена перспектива виждаме възможност за мир в Украйна", каза ръководителят на ООН в отговор на запитване дали смята, че са възможни разговори по темата по време на Общото събрание на ООН в средата на септември. "Мисля, че все още не сме стигнали дотам", добави Гутериш.