Възможността Доналд Тръмп да бъде обвинен в прикриване на средствата, с които е платил на порнозвезда за мълчанието ѝ по време на предизборната му кампания през 2016 г., предизвиква симпатии към бившия президент на Републиканската партия, заяви губернаторът на Ню Хемпшър Крис Сунуну, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тръмп, чиито поддръжници щурмуваха Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., за да се опитат да отменят поражението му на президентските избори през 2020 г., заяви в публикация в социалните мрежи в събота, че очаква да бъде арестуван във вторник. Той се позова на изтичане на информация от районната прокуратура в Манхатън и призова хората да протестират.

В поста си той не обсъжда възможните обвинения, отбелязва Ройтерс.

"Това създава много симпатии към бившия президент", заяви Сунуну в предаване на Си Ен Ен. Той добави, че е разговарял днес с хора, които не са "големи привърженици на Тръмп, но всички те казаха, че според тях той е бил нападнат".

Тръмп се стреми да получи кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г. Сунуну също обмисля да се кандидатира.

Говорител на Тръмп заяви, че бившият президент не е бил уведомен за никакъв арест и Тръмп не е предоставил доказателства за изтичане на информация от районната прокуратура в Манхатън.

Тръмп вече заяви, че ще продължи да води кампания, дори и да бъде обвинен.

Говорител на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, чиято служба разследва плащането на 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс, извършено от бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен, отказа коментар.

Изявлението на Тръмп, че очаква да бъде арестуван във вторник, се основава на съобщения в медиите, че службата на Браг ще се срещне с правоохранителните органи, за да се подготви за евентуално повдигане на обвинение, според анонимен източник на Ройтерс.

Правни експерти твърдят, че ако му бъде повдигнато обвинение, преди началото на евентуален съдебен процес срещу бившия президент на САЩ ще измине повече от година, като е възможно то да съвпадне с последните месеци на президентската кампания през 2024 г., на която Тръмп ще се стреми да спечели нов президентски мандат.

Запитана дали се опасява от потенциално насилие, след като Тръмп призова поддръжниците си да протестират, сенатор Елизабет Уорън заяви пред Ей Би Си, че "това е поредният случай, в който Доналд Тръмп защитава интереса на Доналд Тръмп". Тя добави, че няма причини за протестите, за които призовава експрезидента: "Никой не е над закона".