Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо заяви вчера, че не иска политическо убежище в САЩ и не изключва възможността да участва в първичните президентски избори в родината си, планирани за октомври, предаде Асошиейтед прес.

Гуайдо разговаря с АП по телефона от Маями, където пристигна с полет от столицата на Колумбия в понеделник вечерта, часове след като пресече границата между тази страна и Венецуела с намерението да се срещне с дипломати и други участници в международна конференция, посветена на политическата криза във Венецуела.

"Ще имам работни срещи и очевидно ще имам време да оценя ситуацията със сигурността, наред с други неща", каза той. "Не съм поискал политическо убежище.", цитира Гуайдо БТА.

Коментарът му дойде, след като колумбийските власти заявиха, че срещу него е започнала административна процедура за това, че е преминал границата, без да получи печат в паспорта си при влизане, подобно на милиони венецуелци, които са напуснали страната си в търсене на по-добри условия на живот.

Колумбийският президент Густаво Петро настоя, че Гуайдо не е бил депортиран и е пътувал до САЩ с разрешение от тази страна.

Гуайдо заяви пред АП, че американското правителство се е намесило, след като е бил заплашен с депортиране, след като е преминал границата и е възнамерявал да вземе полет от Кукута, колумбийски град близо до границата, до столицата Богота.

"По принцип имаше заплаха, че това може да бъде основание за депортиране", казва той. "... Благодарение на посредничеството на Съединените щати смятам, че не бях депортиран".

Той каза, че служител на американското правителство му е връчил билета за Маями, след като колумбийските имиграционни агенти са го придружили до летището в Богота. Съпругата и двете му дъщери остават във Венецуела, за които той е силно притеснен. Той заяви, че проучва "всички възможности" за тяхното бъдеще.

Гуайдо се превърна в една от най-разпознаваемите фигури на венецуелската опозиция, след като преизбирането на президента Николас Мадуро през 2018 г. беше счетено за фалшиво от няколко държави, припомня АП. Гуайдо, в качеството си на ръководител на Националното събрание на Венецуела, се обяви за временен президент през 2019 г. с подкрепата на десетки държави, включително САЩ, и управляваше паралелно правителство.

Но оттогава популярността му намаля и през януари опозиционните депутати гласуваха да го лишат от тази роля и вместо това да назначат комитет, който да ръководи това правителство.

Наскоро Гуайдо проведе кампания преди планираните за октомври първични избори, на които опозицията възнамерява да избере един кандидат, който да се изправи срещу Мадуро на президентските избори през следващата година. Във вторник той заяви, че първичните избори "продължават да бъдат много важна цел в краткосрочен план".

"В момента съм подложен на преследване и да изключа каквото и да било в този момент би означавало просто да приема условията на една диктатура", каза той във връзка с участието си в първичните избори. "Напротив, ние се борим за условия за всички."