Лидерът на опозицията във Венецуела, самопровъзгласил се за президент - Хуан Гуаrдо, заяви пред китайски вестник, че ще спази сключените споразумения с Пекин и се надява да започне възможно най-бързо диалог с Китай, предаде Франс прес.

"Подкрепата на Китай ще бъде много важна за стимулиране на икономиката на нашата страна и бъдещото ни развитие", увери Гуайдо в интервюто пред в. "Саут Чайна морнинг пост". Той изрази готовност за създаване на конструктивни отношения и диалог с Китай.

Тези коментари изглежда целят да разсеят неяснотата за бъдещите отношения с Китай, ако Гуаrдо заеме президентския пост, отбелязва АФП. Пекин е основен кредитор на Венецуела и също като Москва подкрепя президента Николас Мадуро. Водената от Гуаrдо венецуелска опозиция планира да организира днес протести с искане президентът да се откаже от властта.

През септември Мадуро посети Китай и сключи споразумения в енергийния сектор и за добива на злато, опитвайки се да получи подкрепата на Пекин в политическата криза, която разтърсва Венецуела, припомня АФП. Вчера китайското външно министерство заяви, че е готово да постигне компромис с всички страни.

Китай и Венецуела имат отдавнашно прагматично сътрудничество, подчерта вчера говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан. "Нищо от това няма да се промени независимо от развитието на ситуацията", подчерта той.