На фона на грохота от танкове, преминаващи по централна улица в китайската столица днес по обяд, събралите се да гледат военния парад жители не криеха емоциите си, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Толкова е хубаво, толкова е хубаво, обичаме ви, Пекин ви обича", каза 31-годишната Ли Мейпин, която се беше просълзила от радост.

Младата жена стоеше на улицата и поздравяваше войниците с вдигнати палци, докато те махаха на множеството иззад дълги черни оръдия на танковете си.

Докато грандиозният военен парад по случай националния празник на Китай вървеше към края си, хиляди хора, заради строгите мерки за сигурност, се бяха наредили по улиците зад стоманените барикади, за да наблюдават изтеглящите се от столицата колони от танкове и бронирани машини.

Парадът, в който участваха около 15 000 войници, най-модерна военна техника и десетки изтребители, е честване на 70-ата годишнина от основаването на управлявания от комунистическата партия Китай и е най-важното събитие в националния календар за годината.

В Пекин, където кадри от събития като смазването на протестите на площад Тянънмън преди 30 години са строго цензурирани, а военните победи на Китай са възвеличавани в телевизионни сериали, похвалите за военното шоу изглеждаха на практика единодушни.

"Никъде в света няма държава, която да има парад като този, да живее Китай!", каза Ли, която е дошла с четиригодишната си дъщеря.

Миналия месец организаторите казаха, че 30 000 жители на Пекин са били избрани да наблюдават лично парада.

Граждани от всички възрасти, мнозина от които със знамена, правеха снимки и клипове със смартфоните си, наредили се часове по-рано по протежение на маршрутите за изтегляне на участниците, за да зърнат внушителната военна техника след парада.

Вижте снимки от парада >>

"Много съм развълнуван", каза 12-годишният ученик Чжан Хуайцю. "Видях мощта на китайското военна техника. Кръгозорът ми значително се разшири".

Тазгодишният парад е от особено значение за президента Си Цзинпин, тъй като страната се опитва да укрепи патриотизма, изправена пред растящи предизвикателства у дома и в чужбина. Макар в западните държави възприемането на Китай през последните 18 месеца да клони към отрицателно, на фона на търговската война със САЩ и заради други проблеми, комунистическата партия и Си остават много популярни в Китай. "Подкрепата за него е подкрепа за Китай. Тези, които не го подкрепят, не изпитват патриотични чувства", каза 47-годишната Ган Мън, дошла рано, за да направи снимки на сина си на украсените със знамена улици още преди парада.

Популярността на Си се дължи на кампанията му срещу корупцията и на по-широка кампания за насърчаване на военната и технологична мощ на Китай.

За по-възрастните жители на Пекин, наблюдавали военни паради и преди ерата на Си, този парад е много по-добре подготвен.

Лю Шусян, 63-годишна служителка в университетска библиотека, помни, че за пръв път е гледала военен парад през 1989 г., по случай 40-ата годишнина на комунистически Китай и в годината на протестите на Тянънмън.

"По онова време войнишките униформи не бяха така модерни като сега и войниците се държаха съвсем естествено. Хората нямаха чувството, че наблюдават военно изпълнение. Това беше резултат от обичайни тренировки".

Лю, чието дадено от университета жилище гледа към улицата, по която военните колони се изтегляха, още пази снимки на танковете, преминали през Пекин преди 4 години на предишния военен парад, по случай годишнина от края на Втората световна война.

"Смайващо и невъобразимо е, толкова съм горда с родината", сподели още Лю.