Грета Тунберг се прибра в дома си в Швеция.

"У дома", написа в Туитър 16-годишната екоактивистка и постна снимка, на която се вижда как тя стои усмихната заедно с двете семейни кучета на крайбрежната ивица на Стокхолм.

Грета пътешестваше в продължение на четири и половина месеца, за да насърчава хората по света за полагат повече усилия в борбата с климатичните промени.

По-рано младата природозащитничка пусна своя снимка, на която седи на пода на германски влак със струпан до нея багаж. Кадърът, на който тя е седнала на пода в края на вагона с куфари, раници и празна кутия от храна край себе си, загледана към прозореца, предизвика порой от онлайн коментари за германските железници.

Снимка: Twitter/ Greta Thunberg

Тунберг пусна съобщението в социалната мрежа с коментар:"Пътуване в претъпкани влакове през Германия. И най-накрая на път за вкъщи!".

Някои потребители на социалната мрежа съчувстваха на екоактивистката, че не си е намерила място във влака за дългото пътуване към дома от Мадрид, където тя бе на конференцията на ООН за климата. Други й пожелаваха безпроблемно прибиране след месеците пътуване.

Германските железници Дойче бан (Deutsche Bahn), които бяха известни с точността си, са критикувани през последните години за закъсненията, отмяната на влакове в последната минута и скъпите билети. Дойче бан отговори на туита на Грега, пожелавайки й лек път към дома и допълвайки: "Продължаваме да работим усилено за повече влакове, връзки и места".

През този периода тийнейджърката говори на редица международни форуми, посветени на климата, включително в Швейцария, Мадрид и Торино, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Младата активистка, която не пътува със самолет по екологични причини, прекоси на два пъти Атлантическия океан с плавателни съдове. В САЩ и Канада тя имаше срещи със свои последователи и говори на форуми за климата. Грета произнесе реч и на срещата на върха за климата, проведена в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Миналата седмица сп. "Тайм" определи Грета Тунберг за "Личност на 2019 година" заради усилията й да накара правителствата да действат по-бързо и решително в борбата с климатичните промени.