По време на претърсване по нареждане на Федералната прокуратура в германския град Ройтлинген се е стигнало до стрелба. Прострелян е служител на немските спецслужби. По данни на полицията той е бил само леко ранен и състоянието му е стабилно. Инцидентът е бил свързан с обиск у лице, свързано с разследването на заговор на движението райхбюргерите (гражданите на райха). Лицето у което е трябвало да бъде извършен обиск, досега не е било заподозряно в престъпление.

След стрелбата 46-годишният стрелец се е предал и е бил арестуван. Жителите на мястото на инцидента съобщиха за няколко силни удара.

Германските власти са извършили обиски в седем провинции във връзка с разследвания срещу крайнодясното движение. Според в. "Билд" става дума за жилища на няколко действащи полицаи и военни.

Според "Зюддойче Цайтунг" някои от тях са създали други мрежи и групи, които се характеризират с враждебност към държавата. Твърди се, че разследващите са ги открили чрез оценка на комуникационните средства от първата мащабна акция срещу Движението на райхсбюргерите в началото на декември и чрез финансови разследвания.

Предстои стрелецът от днес да бъде изправен пред съдия. Михаел Рамолер, говорител на Федералната прокуратура, заяви, че първоначално мъжът е посочен само като свидетел, но сега го разследват за опит за убийство".

Твърди се, че предполагаемите членове на организацията са мечтали за смяна на системата в Германия, включително и с използването на оръжие. Тяхната цел е била завземане на властта от ново правителство - "съвет", оглавяван от член на бивша аристократична фамилия.