Гръцки фермери планират блокада на границата с България. Земеделци от северната област Серес се организират за шествие. Протестът е заради Преспанското споразумение за името на Македония, съобщи Нова телевизия.

Фермерите приканват всички свои колеги от цяла Гърция да организират протести по места, за да се изпрати ясно послание към правителството.

Българските власти предупреждават пътуващите за Гърция за възможни проблеми на граничен пункт "Кулата". И напомнят, че алтернативата е ГКПП "Илинден" - "Екзохи".

През годините гръцките фермери неведнъж са блокирали границата ни и са създавали транспортни проблеми. При всичките тези пъти обаче исканията им са били икономически. Сега те са политически.

Междувремено стана ясно, че най-голямата гръцка опозиционна партия Нова демокрация няма да внесе предложение за гласуване на вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас, съобщава в електронното си издание атинският вестник "Катимерини", като се позовава на свои източници.

Според информацията лидерът на партията Кириакос Мицотакис е отхвърлил предложението на свои сътрудници за подобен ход, който би забавил с три до пет дни ратификацията на Преспанското споразумение между Атина и Скопие, която се очаква утре. Спекулации за възможността Нова демокрация да поиска вот на недоверие към кабинета се появиха в редица гръцки електронни издания днес.

Мицотакис е преценил, че резултатът от подобно гласуване така или иначе би бил предопределен след вота на доверие от парламента, който Ципрас получи миналата седмица, като същевременно ще облагодетелства обществения образ както на правителството, така и на Независими гърци и на Потами.

Нова демокрация е решила да съсредоточи всичките си сили в дебата за Преспанското споразумение и "да призове всички депутати да осъзнаят историческите си отговорности" и по-специално тези депутати, които "внезапно се оказаха готови да го ратифицират", макар че нямат такъв мандат от избирателите си и в миналото са се изказвали срещу него