Стотици хиляди испански здравни работници днес протестираха в Мадрид срещу състоянието на това, което те определят като унищожена от консервативното регионално правителство здравна система, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството в Мадрид е обект на критики през последните години, особено след като през 2020 г. започна пандемията от COVID-19, заради лошото кадрово обезпечаване на болниците и центровете за първична здравна помощ. Протестиращите твърдят, че то ликвидира обществените здравни услуги и дава предимство на частни доставчици на здравни услуги.

Снимка: AP/БТА

"Те намалиха заплатите ни, вместо да ги повишат. Ние сме затрупани с работа и нямаме никаква подкрепа. Ние сме застрашени да изчезнем", каза пред Ройтерс Лилиан Рамис, 61 г., медицинска сестра в болница "Ел Молар" в Мадрид.

Регионалните правителства в Испания са отговорни за голяма част от бюджета за здравеопазване като част от децентрализираната политическа система на страната.

Снимка: AP/БТА

Говорител на регионалното правителство определи броя на хората, които излязоха на протест по улиците на централен Мадрид, на 250 000 души, докато организаторите смятат, че броят им е близо 1 милион.

Хиляди здравни работници демонстрираха днес и в Сантяго де Компостела, в Северозападна Испания, призовавайки за запазване на системата на общественото здравеопазване. Полицията съобщи, че 20 000 са били излезли по улиците.

Снимка: AP/БТА

През ноември десетки хиляди хора преминаха през Мадрид в подкрепа на здравните работници, които настояват за по-добри условия на труд, припомня Ройтерс.