Най-малко 96 души са починали през последните няколко дни в Индия, след като някои части на страната бяха обхванати от гореща вълна, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Смъртните случаи са регистрирани в южния щат Утар Прадеш и в източния щат Бихар, където властите предупредиха хората над 60 години, както и тези, страдащи от различни заболявания, да стоят на закрито през деня.

Всички 54 смъртни случая в Утар Прадеш са регистрирани в окръг Балия, на около 300 километра югоизточно от град Лакнау, който е столица на щата. Властите установиха, че повечето от починалите са били на възраст над 60 години и са имали предшестващи здравословни проблеми.

Поради сериозността на ситуацията молбите за отпуск на медицинския персонал в Балия са отменени и се осигуряват допълнителни болнични легла в спешното отделение. 

Вчера максималната температура в окръга е била 43 градуса по Целзий, което надхвърля с пет градуса обичайната средна стойност. Относителната влажност на въздуха е била 25%, което засилва ефекта от горещините. 

Индийската метеорологична служба предупреди, че в някои части на Утар Прадеш жегите ще продължат до 19 юни. 

Министърът на здравеопазването на щата заяви, че е започнало разследване на причината за смъртта на толкова много хора в Балия.

През последните два дни в източната част на Бихар са регистрирани 42 смъртни случая, свързани с жегите. Тридесет и пет тях са настъпили в две болници в град Патна, който е столица на щата. 

Максималната температура, регистрирана в събота в Патна, е била 44,7 по Целзий. 

Април, май и юни обикновено са най-горещите месеци в по-голямата част от Индия, преди мусонните дъждове да доведат до захлаждане, но през последното десетилетие температурите са повишили значително, отбелязва АП. 

Снимка: БТА/AП

Снимка: БТА/AП