Голямо мнозинство от страните, участващи в Конференцията на ООН за климата в Мадрид, искат в заключителната декларация да се настоява за по-амбициозни ангажименти, заяви представител на ООН, цитиран от Ройтерс. Той каза това няколко часа след като беше разпространен текст на проектодокумент, разкритикуван като прекалено слаб.

Голямо мнозинство от делегациите искат по-амбициозен текст, към това се стремим и ние", изтъкна Андрес Ландерече, координатор на срещата от името на Чили, председателстващ дискусиите в Мадрид.

"Намираме се в решаващ момент и е необходимо да имаме резултат, основаващ се на това, което ни казва науката", посочи той.

Ландерече подчерта, че целта е форумът да приключи днес. По принцип конференцията трябваше да приключи вчера.

Двуседмичната конференция продължи и днес, като много от делегатите и активистите обвиниха Чили, председателстваща дискусиите на форума, че проектодокументът може да доведе до отстъпление от Парижкото споразумение за климата. Участниците се възмутиха от нежеланието на големите замърсители да поемат ангажименти, съизмерими със сериозното състояние на климата след година на циклони, суши и наводнения, отбелязва Ройтерс.

Страните не могат да постигнат съгласие дали е нужно да бъдат обявени тази година по-амбициозни климатични цели за 2030 година, уточнява ДПА. Според Парижкото споразумение целите за 2030 година трябва да бъдат определени през 2020 година.

Страните също така се различават в мнението си за финансирането на по-бедните държави, целящо облекчаване на последиците от климатичните промени.