На 13 август 1961 г. Берлин осъмва в ужасяваща нова реалност, след като през нощта източногермански войници са издигнали заграждения от бодлива тел и циментови колони, разделящи града на източна и западна част.

Комунистическият режим на Източна Германия построява Берлинската стена в отчаян опит да предотврати масовото изселване на германци на запад. След създаването на ГДР през октомври 1949 г. повече от 2,5 милиона души бягат на запад в търсене на по-добро бъдеще. Само през 1960 г. бягат 199 000 души, като почти всички те минават през Берлин. С течение на времето първоначалните заграждения са заменени от сложна система от стени и огради, наблюдателни кули и "линия на смъртта", пазена от кучета и въоръжена охрана.

Повече от 100 000 души се опитват да избягат през стената от построяването й до нейното събаряне на 9 ноември 1989 г. Едва 5075 човека успяват, а най-малко 70 000 са дадени под съд в Източна Германия.

На тъжна церемония по случай 50-годишнината от издигането на Берлинската стена кметът Клаус Воверайт, федералният канцлер Ангела Меркел и президентът Кристиян Вулф се преклониха пред паметта на 136-имата загинали при опит да се прехвърлят през стената и да избягат в Западен Берлин.

Голяма реч произнесе федералният президент Кристиан Вулф. Той заяви, че споменът за причинените от Берлинската стена страдания кара всички хора да бъдат и днес съпричастни към тези които се борят за свобода. "Краят на разделението на Германия ни изпълва с гордост, защото не бива да забравяме, че през 1989 година стената не падна сама. Тя беше съборена от въстаналият народ", каза Вулф. Той изрази възхищение от смелостта на източногерманските граждани, предаде БНР.

Федералният канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че датата 13 август заставя германците и всички хора въобще да се обявявят твърдо и да подкрепят свободата, демокрацията, човешките права и човешкото достойнство. "Голяма част от моя живот мина под разделението на Германия и мрачната сянка на Берлинската стена", посочи Меркел и добави, че тези преживявания са оставили дълбок отпечатък както върху нейната лична съдба, така и върху съдбата на милиони германци.

Кметът на Берлин Клаус Воверайт, заяви днес, че е отвратен от някои германци, които питаят носталгични чувства към Берлинската стена и подкрепят модната напоследък левичарска теза, че е имало основателна причина за изграждането й през 1961 г., предаде Ройтерс.

Център на днешните възпоменателни прояви е ул. "Бернауер", където е започнало изграждането на стената. В Параклиса на помирението, построен след обединението на Германия, имаше възпоменателна служба за 136-те души, за които е потвърдено, че са загинали по протежение на дългата 155 км стена.