Тогава една жена загина и 19 души бяха ранени, след като един от участниците се вряза с автомобил в контрапротестиращи, припомни БНР.

Десетки ранени и дори загинали - с това бяха изпълнени новините преди година, когато се проведе митингът Unite the Right с участието на така наречените бели националисти. Благодарение на сблъсъците между крайнодесни и антирасисти в Шарлотсвил се стигна до извънредно положение.

Белите националисти пристигнаха в града, за да протестират срещу отстраняването на статуя на генерал Робърт Лий. Митингът обаче се сблъска с контрапротест, което в крайна сметка доведе до смъртен случай.

При отбелязването на годишнината сега президентът Доналд Тръмп заяви, че осъжда "всички видове расизъм и прояви на насилие" и призова към единство. Група от над 200 протестиращи обаче предизвика ново напрежение, провокирайки униформените служители. В града имаше значително полицейско присъствие.

"Защо си въоръжен? Тук не виждаме бунт", подвикваха активисти към органите на реда.

По-рано властите създадоха бетонни бариери и метални огради, а полицията претърсваше багажите на специални контролно-пропускателни пунктове. Трима мъже бяха задържани от полицията около защитения периметър, обвинени в притежание на забранени предмети и употреба на алкохол.

Тръмп написа в тутитър "Размириците в Шарлотсвил преди една година доведоха до безсмислена смърт и разделение. Трябва да се обединим като нация. Осъждам всички видове расизъм и актове на насилие. Мир на ВСИЧКИ американци! "

Събитията в Шарлотсвил предшестват планирания поход за "бели граждански права", насрочен за днес във Вашингтон.