Президентът на Украйна Володимир Зеленски похвали работата на украинската отбранителна индустрия по повод годишнината от потъването на 13 април 2022 г. на руския ракетен крайцер "Москва", флагман на Черноморския флот на Русия, за който Киев твърди, че е бил потопен с ракета украинско производство, предаде ДПА.

Официалната версия на руското министерство на отбраната за потъването на кораба е пожар на борда.

Зеленски заяви, че ракетите "Нептун" са показали професионализма на украинския военнопромишлен комплекс и че в бъдеще този ден ще се отбелязва като ден на оръжейната и отбранителната промишленост в Украйна.

Говорейки във видеопослание, украинският президент заяви, че не е възможно да се направят достояние на широката общественост всички постижения на украинския оръжеен сектор преди и по време на войната.

"Но цялата ни държава, цялото общество има основание да бъде благодарно на професионалистите, защитаващи нашия военнопромишлен комплекс", каза Зеленски.

Днес Украйна е в състояние да произвежда всичко - от снаряди до ракети, от артилерийски боеприпаси до дронове, добави украинският президент.

Седмици след потопяването на ракетния крайцер "Москва" агенциите съобщиха, че САЩ са обменили с Украйна разузнавателна информация за местоположението на кораба. Но Украйна сама била взела решение да стреля и да потопи флагмана на руския Черноморски флот, използвайки собствените си противокорабни ракети.