Целият свят днес бе вперил очи днес в коронацията на британския крал Чарлз Трети, наследил трона от майката си - починалата през септември миналата година кралица Елизабет Втора.

Историческият ден започна с Кралска процесия. Кралят и кралицата пристигнаха с каляска в Уестминстърското абатство от Бъкингамския дворец. Процесията бе дълга почти 2 километра.

Българската държава беше представена официално от служебния премиер Гълъб Донев"Визитата е израз на отличните двустранни отношения на България и Обединеното кралство и перспективите за развитието им", посочиха от нашия Министерски съвет. Сред най-близките до кралската фамилия гости бе и семейството на Симеон Сакскобургготски.

А ето и как протече едно от най-важните събития на века за Обединеното кралство час по час:

 Снимки от коронацията на Чарлз Трети ВИЖТЕ ТУК>>

10:10
Започна пристигането на гостите

Вратите на Уестминстърското абатство бяха отворени от часове и постоянен поток от политици, официални лица, лидери и знаменитости пристигнаха, за да заемат местата си. Поканени за церемонията бяха над 2200 души - държавни и правителствени глави, членове на правителства, на политически сили, нобелови лауреати, кралски персони, членове на благороднически семейства. Сред гостите бяха президентите на Франция, Германия и Филипините - Еманюел Макрон, Франк-Валтер Щайнмайер, Фердинанд Маркос-младши, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, испанският крал Фелипе Шести и кралица Летисия, датският престолонаследник принц Фредерик и съпругата му Мери, нидерланският крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийският крал Филип и кралица Матилда, шведският крал Карл Шестнадесети Густав и дъщеря му, шведската престолонаследничка Виктория, японският принц Фумихито и съпругата му Кико, принц Алберт Втори Монакски, йорданският крал Абдула Втори и кралица Рания.

Сред гостите присъстваха и 80 членове на Камарата на лордовете и на Камарата на общините на британския парламент. Поканени бяха и децата на кралицата консорт Камила - кулинарният критик Том Паркър Боулс и изкуствоведката Лора Лопес, както и първият съпруг на Камила - Андрю Паркър Боулс, както и 400 млади представители на благотворителни организации, които са подкрепяни от британското кралско семейство, като те гледаха церемонията от съседната на Уестминстърското абатство църква "Сейнт Маргарет". Сред гостите бяха и няколкостотин души, които са допринесли за просперитета на техните общности и общини и са наградени за усилията си от Бъкингамския дворец, като например Ричард Томас, който е доставил няколко хиляди лекарства на болни хора под карантина по време на коронавирусната пандемия. Сред гостите бе естествено и британският премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мърти.

САЩ бяха представени от първата дама Джил Байдън. Никога американски президент не е присъствал на коронясване на британски монарх, така че сега никой не бива да възприема отсъствието на Джо Байдън като проява на дистанциране на САЩ от Великобритания.

Освен тях хиляди други се бяха наредили по улиците, за да превърнат центъра на Лондон в червено, бяло и синьо, а по улиците се вееше море от знамена за коронацията на крал Чарлз III.

Хиляди тълпи от хора проследиха събитието на живо в столицата

Снимка: БТА/АП

12:00
Гвардейци маршируваха на търговската улица The Mall 

Гвардейци маршируваха пред Уестминстърския дворец преди коронацията на британския крал Чарлз III. 

Гвардейците преди коронацията

Снимка: БТА/АП

12:28 
Тълпите в The Mall избухнаха в бурни възгласи

Хиляди почитатели на кралските особи заеха местата, откъдето могат да наблюдават шествието по време на коронацията на британския крал.

Снимка: БТА/АП

Хиляди се събраха, за да гледат

Снимка: БТА/АП

12:48
Кралят и кралицата-консорт пристигнаха до абатството

Британският крал Чарлз III и Камила, кралицата-консорт, пътуваха с държавния автобус по случай Диамантения юбилей покрай Адмиралтейската арка от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство. Националният химн бе изпълнен от военен оркестър, докато те се отправяха към The Mall. Двукилометровата процесия на краля от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство бе в Държавната карета - най-новото попълнение в Кралската карета и една от модерните промени в церемонията.

Крал Чарлз III на път към коронацията

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

13:16
Кралят положи клетва 

Текстът за клетвата е изготвен през 1688 г., но през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора например по време на церемонията преди 70 години се закле "да управлява според техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които властва Британската корона и да защитава Англиканската църква", на която британският монарх е върховен лидер. 

Церемонията бе водена от Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен предстоятел на Англиканската църква. Той призна многобройните вероизповедания в Обединеното кралство, като заяви, че Англиканската църква "ще се стреми да насърчава среда, в която хората от всички вероизповедания могат да живеят свободно". След това Уелби полoжи коронационната клетва - законово изискване. Той помоли крал Чарлз да потвърди, че ще спазва закона и Англиканската църква по време на управлението си. 

Британският крал Чарлз III по време на церемонията по коронацията в Уестминстърското абатство

Снимка: БТА/АП

По време на церемонията имаше известно скъсване с традициите. За първи път монархът произнесе на висок глас кратка молитва, а пасажи от службата по време на церемонията бяха прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски език, отбелязва агенция Франс прес, цитирана от БТА. Кралят постави ръката си върху Светото евангелие и обеща да "изпълнява и спазва" тези обещания. Чарлз III положи и втора клетва - клетва за декларация за присъединяване - в която заяви, че е "верен протестант".

13:26
Риши Сунак, министър-председателят на Обединеното кралство, прочете от Посланието до Колосяни от Новия завет

Министър-председателят Риши Сунак отправи приветстие и преди коронацията на крал Чарлз, в което я определи като историческо събитие за нацията, но и демонстрация на нейния модерен характер. Той каза, че никоя друга страна не може да го направи по такъв бляскав начин. 

13:50
Кралят сeдна на коронационния стол

Най-напред чарлз получи блестяща златна мантия, наречена Супертуника. След това той седна на коронационния стол, за да му се връчат регалии - кралската мантия, кралската сфера, скиптрите, мечовете. Бе му връчен мечът със скъпоценни камъни, за да "въздаде справедливост, да спре разрастването на беззаконието, да защити светата Божия църква и всички хора с добра воля". 

14:02
Крал Чарлз III официално бе коронясан

Архиепископът постави короната на Свети Едуард на главата на краля. Това е единственият път, когато Чарлз ще я носи през живота си. Чарлз Трети седна на трона на крал Едуард Първи - двуметров трон от кестеново дърво, датиращ от над 700 години. Под него бе Камъкът на съдбата, докаран при строги мерки за сигурност чак от Единбургския дворец и превърнал се през вековете в символ на монархията. На трона кралят бе помазан от архиепископа и получи кралските атрибути, а на главата му бе поставена Короната на Свети Едуард Изповедник.

Снимка: БТА/АП

Моментът на коронация

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

14:11
Принц Уилям отдаде почит

Принц Уилям се закле във вярност на баща си. По традиция поредицата от кралски особи и връстници отдават почит, като коленичат пред новия крал. Уилям е единственият кралски херцог, който направи това този път. След като крал Чарлз бе коронясан, синът му принц Уилям го целуна по бузата.

Принц Уилям почете баща си, като го целуна по бузата

Снимка: БТА/АП

Крал Чарлз III и принц Уилям

Снимка: БТА/АП

Сред новостите по време на церемонията в Уестминстърското абатство имаше и отдаване на почит от народа към краля. По време на този елемент от церемонията Кентърбърийският архиепископ "призова всички добронамерени хора в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и в други кралства и територии да отдадат почит в сърцето си и мислите си на техния неоспорим крал и защитник на всички", посочи Франс прес.

14:19
Кралицата-консорт Камила бе коронясана

По време на церемонията бе коронясана и кралицата консорт Камила. Тя беше помазана със светото миро и коронована на по-опростена церемония, въпреки че от нея не се изискваше да положи клетва. Кралица Камила получи короната на кралица Мери. 

14:41
Кралят и кралицата се отправиха към параклиса "Сейнт Едуард"

Кралят и кралицата слязоха от троновете си и влязоха в параклиса "Сейнт Едуард" зад главния олтар. Те се подготвиха за коронационната процесия, която ги отведе обратно в Бъкингамския дворец.

Крал Чарлз III

Снимка: БТА/АП

Кралицата-консорт Камила

Снимка: БТА/АП

Златната каляска мина по един от главните пътища

Снимка: БТА/АП

Двамата потеглиха с каляска на Процесия на коронацията към Бъкингамския дворец, придружавани от кортеж от 4000 военни в парадна униформа. 

14:57
Бе изпълнен националния химн

"Бог да пази нашия милостив крал", пя паството, когато Чарлз излизаше от Уестминстърското абатство.

Снимка: Getty Images

Снимка: БТА/АП

 15:07
Коронационното шествие потегли 

Даде се команда на огромната процесия да потегли. Близо 4000 служители на въоръжените сили на Обединеното кралство бяха във формация като маршируваха. Това бе мащабна военна церемония, която е определяна като най-голямата по рода си от едно поколение насам. Шест седмици са продължили репетициите, за да се гарантира, че всички маршируващи групи са синхронизирани.

Междувременно британската принцеса на Уелс Кейт и принц Уилям потеглиха от Уестминстърското абатство. 

Принцесата на Уелс Катрин Мидълтън, заедно с принц Уилям и децата им - Шарлот и Луи

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

А колата на принц Хари бе забелязана да напуска Лондон веднага след коронацията на Чарлз III. Не е потвърдено дали принцът се отправя към летището, но се очаква той да се върне в Калифорния възможно най-скоро, за да отпразнува четвъртия рожден ден на сина си Арчи със съпругата си Меган Маркъл. Този следобед имаше множество търговски полети от Хийтроу до Лос Анджелис, като последният излетя в 18:50. Бе съобщено, че Хари е бил поканен на обяд след коронацията в Бъкингамския дворец, което мнозина биха възприели като маслинова клонка от Чарлз, след като експлозивните мемоари на принца разтърсиха няколко членове на кралското семейство - най-вече брат му принц Уилям.

Принц Андрю и принц Хари

Снимка: БТА/АП

15:37
Кралят и кралицата се завърнаха в Бъкингам

От коронацията на Едуард VII през 1902 г. насам е прието новият монарх да поздравява тълпите на The Mall от балкона на Бъкингамския дворец.

Британският крал Чарлз III пристигна, за да получи кралски поздрав от военни в градините на Бъкингамския дворец

Снимка: БТА/АП

15:55
Националният химн звуча в градините на дворецa

Четири хиляди военнослужещи, които изиграха ключова роля днес, се подредиха в градините на Бъкингамския дворец. Кралят и кралицата излязоха на стъпалата на Западната тераса, докато звучеше националният химн.

16:12
Протест срещу монархията

Междувременно около 300 души, някои от които носеха плакати с надпис "Не е нашият крал", участваха в протест в Уелс. Според организаторите: "Хората, които са тук днес, представляват около 25% от населението, което иска да има избран държавен глава. Колкото повече хора чуят за нас и за това колко недемократична е монархията, толкова повече ще се присъединят." 
Не бяха изключени и арестите. 

Имаше и арести по време на коронацията

Снимка: БТА/АП

16:26
Балконът

Tова, което със сигурност бе един от ключовите образи на деня, новокоронованите крал и кралица излязоха на балкона на двореца и помахаха на огромните тълпи, събрали се по протежение на The Mall, за да наблюдават. 

Британският крал Чарлз III и кралица Камила махаха на тълпата от балкона на Бъкингамския дворец

Снимка: БТА/АП

16:35
Авиошоу над двореца

Изтребители на Кралските военновъздушни сили прелитаха над тълпите на път за Бъкингамския дворец след церемонията по коронацията на британския крал Чарлз III. Спектакълът се хареса на присъстващите и отбеляза края на един исторически ден. 

Изтребители на Кралските военновъздушни сили прелетяха над тълпите по пътя

Снимка: БТА/АП

Великобритания и светът станаха свидетели днес на първата от 70 години кралска коронация в Лондон. 

Още любопитни факти от коронацията:

Момиченце, опряло се до лампа за по-добра видимост на събитието

Снимка: БТА/АП

 Гости, породили полемика

Сред гостите в Уестминстърското абатство имаше и някои, които породиха полемика. На първо място това бе принц Хари, вторият син на Чарлз Трети и покойната принцеса Даяна, който избра да загърби кралските задължения заедно със съпругата си Меган Маркъл и който влезе многократно в конфронтацията с кралското семейство. Сега неговото поведение бе наблюдавано под лупа, особено след разкритията, които той направи в началото на годината в мемоарите си "Резервен", които предизвикаха смесен отзвук. От една страна той бе възприет като таящ горчивина към близките си и неразбран от тях човек, обречен винаги да играе второстепенна роля в британското кралско семейство. От друга страна Хари отправи остри нападки към кралицата консорт Камила и брат си Уилям, сметнати за неоснователни, и сега медиите ще следят внимателно как общува той с тях.

Друга породила полемика поканена на церемонията особа бе лидерката на северноирландската националистическа партия Шин Фейн - Мери Лу Макдоналд. Партията е бивше въоръжено крило на Ирландската републиканска армия, отговорна за атентат, причинил смъртта на близкия роднина и ментор на Чарлз Трети - Луис Маунтбатън през 1979 г., който в миналото беше последен вицекрал на Британска Индия и първи генерал-губернатор на Индия.

Третата породила полемика личност, поканена на церемонията, бе китайският вицепрезидент Хан Чжън, заради неговата роля в репресиите на продемократичните протести в Хонконг.

Четвъртата полемична фигура се нарича Саймън Абни-Хастингс. Той е на 48 години и е единственият, който би могъл да има някакви претенции към титлата на британски крал. Саймън е директен потомък на Джордж, по-малкия брат на крал Едуард Четвърти. Преди двайсетина години британският историк и специалист по Средновековието Майкъл Джоунс открива в катедралата в Руан във Франция документи, които според него доказвали, че Едуард Четвърти не е биологично дете на баща си Ричард Плантагенет от брака му със Сесили Невил. Според историка короната е трябвало да бъде предадена на Джордж, брата на Едуард Четвърти и следователно сега да се озове върху главата на Саймън Абни-Хастингс, който понастоящем живее в Австралия, отбелязва Франс прес.

Кои не бяха поканени за церемонията

Освен Меган Маркъл на церемонията не бе поканена Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю, брата на Чарлз Трети. Миналите гафове на Сара често пъти поставяха кралското семейство в неудобно положение. Сега тя живее с Андрю в Уиндзорското имение.

Не бяха поканени и съпругите на британските парламентаристи, които ще присъстват на церемонията. Не бе поканена и лейди Памела Маунтбатън, дъщерята на Луис Маунтбатън и една от двете главни шаферки на сватбата на Елизабет Втора с принц Филип през 1947 година.

Сред непоканените бяха и представители на Русия, Беларус, Мианма, Иран, Сирия и Венецуела, съобщи вчера Ройтерс, като се позова на неназован източник. Покани обаче са били пратени до дипломати от Северна Корея и Никарагуа.

Кои бяха ключовите фигури, които изиграха роля на церемонията по коронацията

На първо място след Чарлз Трети и съпругата му Камила, които бяха главните действащи лица, другите водещи актьори в церемонията бяха всички членове на британското кралско семейство. Всеки от тях бе натоварен с определена роля в церемонията, като се почне дори от мястото, на което всеки един от тях стоя в Уестминстърското абатство. Сред тези членове бяха принц Уилям, първороден син на Чарлз Трети и принцеса Даяна и престолонаследник, и съпругата му принцеса Катрин. Трите им деца - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. За принц Джордж, който е на 9 години, дори имаше по-специална роля. Той бе един от четиримата пажове на Чарлз Трети на церемонията. Сред пажовете на кралицата консорт пък бяха нейните три внучета - Гюс, Луи и Фреди и нейният праплеменник Артър.

Главна роля в церемонията имаше Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, предстоятел на Англиканската църква. Той води самата церемония по коронацията. 

Генерал-губернаторите, представляващи британската кралска корона в 14-те страни, на които британският крал е държавен глава, също имаха водеща роля в церемонията. Заедно с премиерите на тези страни те влязоха първи в Уестминстърското абатство след представителите на различните вероизповедания.

Главното отговорно лице за организирането на церемонията по коронацията бе 66-годишният Едуард Фитцалан-Хауърд, херцог на Норфолк. По принцип на херцозите на Норфолк се пада и почетният пост в кралския двор, наречен граф-маршал. Граф-маршалът организира тържествените кралски събития, като церемонии по коронация и погребения на монарси. Именно Едуард Фитцалан-Хауърд организира погребението на кралица Елизабет Втора миналия септември. Любопитното е, че той се озова във вихъра на малък скандал миналата есен. Беше заловен да шофира, докато говори по мобилния си телефон и заради това нарушение му беше отнета шофьорската книжка за шест месеца, въпреки възраженията му, че тя му е нужна, за да пътува с цел подготовка на церемонията за коронацията на Чарлз Трети.

Снимка: БТА/АП

Друго главно действащо лице в церемонията беше генерал Гордън Месинджър, управител на Лондонската кула, където се пазят бижутата, собственост на Короната. Той беше назначен на поста лорд-разпоредител, известен още и като главен лорд-интендант на Англия. Това е един от най-важните постове в кралския двор. Човекът, който заема поста, внася на церемонията по коронацията Короната на Свети Едуард Изповедник, която ще бъде поставена на главата на новия крал от Кентърбърийския архиепископ в момента на неговото обявяване за владетел.

Чарлз Уелсли, херцогът на Уелингтън, пък донесе на церемонията Короната на кралица Мери, която беше поставена на главата на кралицата консорт Камила. Бившият епископ на Лондон Ричард Чартърс, близък приятел на Чарлз Трети, донесе пръстена, който бе поставен по време на церемонията на кралицата консорт.

Херцогът на Уестминстър, графът на Дънди, маркизът на Ангълси и графът на Калдън носеха на церемонията респективно знамената на четирите нации на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Франсис Даймок, който носи създадената още през Средновековието титла "първенец на суверена", която се предава по наследство, носи на церемонията кралския щандарт - персоналния флаг на владетеля.

Гост пристигна в Уестминстърското абатство преди церемонията по коронацията на британския крал Чарлз III

Снимка: БТА/АП

Няколко жени също имаха водеща роля в церемонията. Бившата главна директорка на службата за вътрешно разузнаване МИ-5 Елизабет Манингам-Бълър, която е на 74 години, носи Скиптъра на Свети Едуард, известен и като Кралския скиптър с кръста или като Дълъг скиптър. Елизабет Анионву, 73-годишна медицинска сестра и преподавател, носи Кралската сфера, която символизира държавността и християнските корени на монархията. Фиоела Бенджамин, която е на 73 години и която е член на Камарата на лордовете и е актриса с британо-тринидатстко гражданство и телевизионна водеща на детски предавания, носи Кралския скиптър с гълъба - един от кралските скиптри. Пени Мордонт, която е на 50 години и е британски депутат от Консервативната партия, носи Държавния меч - един от кралските мечове. Еми Тейлър, която е офицер от Кралските военноморски сили, носи Предоставеният за постоянно ползване и инкрустиран с камъни меч - друг от кралските мечове.

Снимка: БТА/АП

Регалии и други пропити със символика предмети, които бяха използвани по време на церемонията

Кралска сфера - златна сфера, датираща от 1661 г., върху която има кръст със скъпоценни камъни и е опасана от две ивици със скъпоценни камъни. Символизира държавността и ролята на британската монархия на защитник на християнската вяра. По време на част от церемонията по коронацията монархът носи сферата в лявата си ръка.

Кралски скиптър с гълъба - скиптър, датиращ от 1661 г., на чийто връх има гълъб, символизиращ Светия дух.

Кралски скиптър с кръста, или Скиптър на Свети Едуард Изповедник, наричан още Дълъг скиптър - скиптър, датиращ от 1661 година. На върха му има кръст. Модифициран е през 1905 г., за да може към него да бъде добавен 530-каратовият диамант, наречен Кулинан 1, известен още и като Голямата звезда на Африка. Кулинан 1 в миналото е бил част от 3106-каратовия диамант Кулинан, открит на 26 януари 1905 г. в мина в района на Претория, в Южна Африка. Диамантът Кулинан носи името на сър Томас Кулинан, който е бил собственик на мината, в която е бил открит камъкът. Диамантът Кулинан е бил подарен на крал Едуард Седми за 66-ия му рожден ден от правителството на Трансваал, територия в североизточната част на Южна Африка, която чрез този дар е благодарила на краля, че й е предоставил независимост. Диамантът Кулинан пристига в Лондон през 1907 г., а година по-късно е пратен от краля в Амстердам на диамантената компания "Ашер Даймъндс", където е взето решение диамантът да бъде разделен на няколко части и така се появява диамантът Кулинан 1. Заедно с другите парчета той е върнат на монарха.

Държавен меч - най-големият меч на британската кралска династия. Представи се на краля по време на церемонията по коронацията, след което се върна в съкровищницата. Използва се и по време на тронното слово, произнасяно от монарха в британския парламент. На дръжката на меча са възпроизведени лъв и еднорог. На меча има и редица гербове, сред които кралският герб и гербовете на четирите нации в състава на Обединеното кралство.

Предоставеният за постоянно ползване инкрустиран с камъни меч, изработен през 1820 г. - единственият меч, който се предоставя за ползване от монарха, докато останалите само му се представиха по време на церемонията по коронацията. Скъпоценните камъни по него са инкрустирани така, че да образуват емблемите на нациите в Обединеното кралство - розата за Англия, детелината за Ирландия и магарешкия бодил за Шотландия. На меча някои скъпоценни камъни образуват и дъбови листа, жълъди и лъвски глави. Той има стоманено острие със златен обков, като скъпоценните камъни са именно върху острието.

Останалите мечове в кралската съкровищница са Мечът на духовното правосъдие, Мечът на временното правосъдие и Мечът на милосърдието, като острието на последния е символично счупено накрая. Тези три меча също се използват по време на церемонията по коронацията на монарха.

Корона на кралица Мери - носи се от кралиците консорт по време на церемонията по коронацията на съпрузите им. Името й идва от кралицата на Англия, Шотландия и Ирландия Мери от Модена, втората съпруга на крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия, станал после и крал Джеймс Седми на Шотландия. Но състоянието на тази оригинална Корона на кралица Мери през вековете се влошава. Ето защо се стига до появата на нова Корона на кралица Мери, проектирана за кралица Александра, съпругата на крал Едуард Седми. Тя обаче била издържана в по-европейски стил. След това е създадена друга Корона на кралица Мери, която е в британски стил и е предназначена за кралица Мери, съпругата на крал Джордж Пети. Висока е 25 сантиметра, тежи 590 грама, от позлатено сребро е, има около 2200 диаманта. Първоначално в короната са били инкорпорирани и диамантите Кохинор, Кулинан 3 и Кулинан 4. През 1914 г. обаче те са заменени от кристални копия.

Сега кралицата консорт Камила носи именно тази корона. За целта в нея са внесени някои промени. Диамантите са върнати на мястото на кристалните имитации. Тоест добавени са отново диамантите Кулинан 3 и Кулинан 4, плюс диамантът Кулинан 5, които са все части от прословутия огромен диамант Кулинан. По този начин Камила ще отдаде почит на покойната Елизабет Втора, която е носила всички тези диаманти под формата на брошки. Но към Короната на кралица Мери, която носи Камила на коронацията, не е добавен диамантът Кохинор, който сега е част от друга корона - тази, която кралицата консорт Елизабет, съпруга на Джордж Шести, е използвала по време на тяхната церемония за коронация. Диамантът Кохинор, който е 105,6-каратов, е обект на полемика и върху него претенции са предявявали досега правителствата на Индия, Иран, Пакистан, Афганистан и дори талибаните. Британското правителство казва, че диамантът е бил придобит от него законно.

Корона на Свети Едуард Изповедник - централен предмет в кралската съкровищница, носи името на Свети Едуард Изповедник и версии на тази корона винаги са били използвани за коронясването на английските и британските монарси от 13-и век насам. Настоящата версия на короната датира от 1661 г. Тя е от злато, висока е 30 сантиметра, декорирана е с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъни, сред които аметисти, рубини, сапфири, топази, турмалини, гранати.

Имперска държавна корона - също централен предмет сред кралските регалии. Тя е от злато, обсипана е с много скъпоценни камъни, включително 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда, 5 рубина. Носела се е от монарха по време на коронациите и особено когато той напуска Уестминстърското абатство след церемонията по коронацията. Носела се е от монарсите и по време на церемонията на тронното слово в парламента. Сега обаче се очаква появата й на церемонията да е по-мимолетна в съответствие с желанието на Бъкингамския дворец церемонията да бъде по-модерна и да въплъщава една по-съвременна и ориентирана към бъдещето визия за монархията. А Имперската държавна корона се асоциира с миналото. Така че се очаква Чарлз Трети да носи тази корона за кратко по време на церемонията по коронацията и после при появата си на балкона на Бъкингамския дворец след кралската процесия, отбелязва изданието "Таун енд кънтри".

Камък на съдбата - камък с тегло 152 килограма, който според легендата е бил донесен от Светите земи през Египет, Сицилия, Испания и Ирландия в манастира в Скун в Шотландия. През годините е бил използван в церемониите за коронация на шотландските крале. После е бил отнесен от Шотандия от Едуард Първи и поставян под трона по време на коронацията на кралете в Лондон. Съхранявал се е в Уестминстърското абатство векове наред. Но на Коледа през 1950 г. група шотландски студенти националисти успяват да отмъкнат реликвата оттам, припомня "Уест Франс". Последва преследване с полицията и накрая камъкът е открит в абатството в Арброут, асоциирано с появата на шотландската нация. Камъкът е върнат в Лондон и се озовава под трона в Уестминстърското абатство за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. Накрая камъкът е откаран в Шотландия през 1996 г. в разгара на възхода на шотландския национализъм, като оттогава се съхранява в Единбургския дворец, но е договорено да бъде докарван оттам в Уестминстърското абатство за церемониите по коронацията, тъй като е възприеман вече като символ на устойчивостта на британската монархия.

Музика

По време на церемонията по коронацията звучаха тържествени и добре познати църковни или класически композиции, като "Свещеникът Задок", създадена от Хендел за коронацията на крал Джордж Втори. След това този химн се използва при всяка коронация. Той звучеше по време на помазването на краля. Но тази година прочутият композитор Андрю Лойд Уебър, известен с мюзикълите си "Котките" и "Фантомът от операта", бе натоварен със задачата да композира и нов химн за церемонията, наречен "Make a Joyful Noise". Патрик Дойл представи на церемонията нов марш, Тарик О"Регън е композирал творба, смесваща арабско и ирландско звучене, Пол Милър представи композиция на уелски език, а Иън Фарингтън е създал творба за орган, включваща музикални теми от различните страни от Общността на нациите. Пет композиторки, сред които Сара Клас, Деби Уайзман, Джудит Уейр, също създадоха специални произведения за церемонията.

Концерт

Вечерта на 7 май, в неделя, ще има голям концерт в Уиндзорския замък в чест на новия крал, като в него ще участват италианският тенор Андреа Бочели, пианистът Лан Лан, певците Лайнъл Ричи и Кейти Пери. Много британски знаменитости, като Елтън Джон или Спайс гърлс, отклониха учтиво поканата на кралското семейство да участват в концерта, което помрачи донякъде събитието. Зрители на концерта ще бъдат 10 000 британци, избрани чрез жребий. По време на концерта ще бъде отдадена почит на културното наследство на страната и на неговото многообразие.