Гръцкото правителство излезе с остро изявление срещу предложението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за промяна на статута на емблематичната базилика "Света София" от музей в джамия, съобщи гръцкият в. "Кathimerini".

В интервю за тв канала ТГРТ Ердоган се мотивира с това, че така храмът ще може да бъде посещаван безплатно от туристите от всички вероизповедания. Според турския президент статутът на "Света София" може да бъде променен от "музей" на "джамия" след местните избори на 31 март

"Това е не само велик храм на християнския свят — най-големият в продължение на много векове - той принадлежи на човечеството. Той е признат от ЮНЕСКО като част от световното ни културно наследство. Затова всеки въпрос по статута й е не просто оскърбление на чувствата на християните, а и е обида за международната общност и на международното право. Надяваме се, че правилните изявления на турското ръководство от 16 март ще бъдат валидни и няма да има промяна на този статут", заяви министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос.

Предложението на Ердоган предизвика гняв в Гърция, тъй като базиликата, построена през VI век, е била главното седалище на византийската православна църква. Тя е останала такава, докато не е била превърната в джамия след османското завладяване на града, известен тогава като Константинопол, през 1453 г.

Бащата на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк превръща сградата в музей през 1935 г., който привлича милиони туристи всяка година.

Самият Ердоган рецитира молитви в "Света София" през миналата година.