Румънският президент Клаус Йоханис бе глобен днес от Националния съвет за борба с дискриминацията със сумата от 2000 леи (839 лева) заради това, че е използвал думата "престъпници". Той говорел за политици, които се опитват да дискредитират Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/, съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Става дума за изявление на държавния глава от 15 февруари в разгара на скандал със запаси, внушаващи фалшифициране на доказателства в антикорупционната агенция.

"Имаме скандал в публичното пространство и мисля, че доста хора очакват да изразя мнението си. Нещата могат да се резюмират с няколко думи: едни престъпници правят отчаян опит да дискредитират НДБК", заяви тогава Йоханис.

Сезирането в Националния съвет за борба с дискриминацията е подадено от електронното издание в областта на правосъдието "Лумя жустицией" ("Светът на правосъдието") през февруари, посочва в. "Гъндул".

"Не може да се приеме (...) всички в обществото да се наричаме с определения като "престъпник", "обвиняем", "подсъдим", "затворник", които в цивилизования свят, особено в пространството на ЕС, са смятани за форми на дискриминация, които биха могли да предизвикат включително реакции като омраза и насилие", се посочва в сезирането.

Президентът Йоханис заяви, че ще обжалва решението на съвета, което според него е "политическо".

През февурари министърът на правосъдието на Румъния поиска да уволни ръководителя на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши, което предизвика хиляди хора да излязат на тричасов митинг на Площада на победата в Букурещ, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава.

Министър Тудорел Тоадер обяви Кьовеши в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

"Искаме независима съдебна система, а не такава, където има политическа намеса", заявиха обаче протестиращи, които са събраха и в други градове.

По-късно Висшият съвет на магистратурата в страната отхвърли предложението на министъра. След това и президентът Клаус Йоханис, който имаше последната дума, отказа да отстрани Кьовеши с мотива, че Тоадер не е могъл да го убеди, че има причини за това.