Покачване на океанското ниво, загуба на биоразнообразие, повишена хранителна несигурност, влошено качество на живот - дори човечеството да успее да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната епоха, последствията могат да бъдат опостушителни, предупреждават учените, цитирани от Франс прес и БТА. 

Експертите не крият опасенията си, че светът няма да успее да постигне целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до края на века до 1,5 или максимум до 2 градуса Целзий. 

След подписването на Парижкото споразумение десетки изследвания сравняват ефектите от двата възможни сценария - оптималния от 1,5 градуса Целзий и пределния лимит от 2 градуса Целзий. От наученото дотук става ясно, че вторият сценарий ще се отрази неблагоприятно върху редица страни. 
Настоящото изследване, публикувано в сп. "Philosophical Transactions of the Royal Society A", проучва ефекта от двата сценария в 122 развиващи се и слабо развити страни в света. 

"Свидетели сме на сериозни климатични изменения и трябва да се подготвим за последствията от тях", казва ръководителят на изследването Дан Мичъл от университета на Бристол. 

Покачване на океанското ниво

Дори повишението на температурата да бъде ограничено в рамките на между 1,5 и 2 градуса Целзий, океанското ниво ще продължи да се покачва "поне още три века" - с между 90 и 120 сантиметра до 2300 г. Колкото по-оптимистичен е сценарият, с толкова повече време ще разполагат жителите на тихоокеанските острови, делтата на река Ганг и крайбрежните градове да се подготвят за последствията. 
Експертите прогнозират, че ако не бъдат взети мерки за ограничаване на емисиите на въглеродния диоксид, океанското ниво ще се покачи средно със 72 сантиметра до 2100 г. 

Хранителна несигурност 

Повишението на температурите ще доведе до по-голяма хранителна несигурност по света в резултат на очакваните по-сериозни наводнения и суши. 
Някои промени вече са неизбежни, но ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, хората ще бъдат изправени пред по-малка заплаха от недостиг на храна и вода. Ако обаче светът се затопли с 2 градуса Целзий, ще бъдат засегнати 76 процента от развиващите се страни. 

Влошено качество на живот

Ако светът се затопли с 2 градуса Целзий, вместо с 1,5 градуса Целзий, положението на бедните страни ще се влоши още повече.

Биоразнообразие

Ако покачването на температурите бъде овладяно до 1,5 градуса Целзий, вместо до 2 градуса Целзий, това ще позволи зоните по света, подходящи за "климатично убежище" за флората и фауната, да се увеличат от 5,5 на 14 процента