Украйна призовава Руската федерация към преговори за размяна на задържаните украински моряци и е готова да предложи за размяна повече от 300 души, заяви днес на брифинг в Одеса главният прокурор Юрий Луценко, предаде ТАСС.

"Разполагаме с достатъчен фонд за размяна - над 300 лица, осъдени за антидържавна дейност. Има кого да разменяме", каза Луценко.

"За съжаление, нашият опонент - ръководството на Руската федерация, не иска да влиза в каквито и да било разговори за моряците, незаконно задържани в международни води", заяви прокурорът.

Той допълни също, че военната прокуратура на Украйна за два дни установила "конкретни лица от Руската федерация, на които е повдигнато обвинение в акт на агресивна война срещу украинските Военноморски сили".

Луценко добави, че е инициирал разширяване на санкциите срещу руски компании и физически лица заради инцидента в Керченския проток.

"Аз, като член на Съвета за национална сигурност и отбрана, предложих в обръщение до президента на Украйна и до секретаря на Съвета да бъде прието решение за замразяване на активите на юридически и физически лица от Руската федерация, които имат бизнес на територията на Украйна", каза Луценко.

Главният прокурор съобщи, че администрацията на украинския президент е изискала списък на лица и компании, чиито активи се предлага да бъдат замразени. "Този списък включва хиляди имена", каза Луценко, като добави, че "разширяването на санкциите няма да е лесно, тъй като някои руснаци имат монопол в Украйна".