Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е починал от онкологично заболяване, съобщи "Ал Джазира", като се позова на източник от службите за сигурност на Ирак. Заболяването е открито преди няколко месеца и се е развило много бързо. въпреки това, остава валидна и наградата от 25 милиона долара, обявена от САЩ за информация, която да доведе до залавянето или убийството на лидера.

Засега терористите пазят в тайна смъртта на лидера си, тъй като продължават спешно да търсят негов заместник, който да оглави организацията. За поста имало няколко кандидатури и борбата между тях била ожесточена.

Въпросът кой ще наследи ал-Багдади стана особено актуален след като на 2 юли ракетен обстрел от въздуха е унищожили сина на лидера- Хутаиф ал-Бадри и неговите телохранители в сирийската провинция Хомс.

Според иракските спецслужби, той дори не е бил обучен боец, а просто е използван като "икона", за да повдига бойния дух на терористите. В момента халифатът на "Ислямска държава" е сведен до малки части сирийска и иракска територия, които нямат шанс да се задържат още дълго време.