Британският премиер Тереза Мей днес си пое глътка въздух след като не последваха нови оставки, дори напротив, някои ключови министри обявиха, че остават на постовете си в името на националните интереси.

Тереза Мей обаче е изправена пред реална възможност да загуби гласуването на сделката за Брекзит в парламента. Но най-голяма заплаха в съвсем близко бъдеще за премиера е перспективата за гласуване на вот на недоверие в нея, тъй като все повече депутати в нейната Консервативна партия подават писма за задействане на процедурата.

Сигурно мнозина, подобно на мен, се питат кога спи Тереза Мей, но днес в 8 часа сутринта тя вече отговаряше на въпроси на слушатели по радиото. Днешният ден изглежда по-добър за нея след изтощителния четвъртък, белязан с много оставки.

Очакванията, че министърът на околната среда Майкъл Гоув също ще се оттегли от поста, не се оправдаха.

Има ли Гоув доверие в премиера? Ето неговия отговор: "Абсолютно да. Имах много добра среща тази сутрин в моето министерство с колегите за бъдещата политика. Очаквам с моите колеги в кабинета и с депутатите в парламента да продължим да работим за осигуряване на най-доброто бъдеще за Великобритания".

Позицията на Тереза Мей, поне по отношение на кабинета укрепна и след новината, че едни от най-твърдолинейните министри ще остават.

"Надявам се, че всички ние гледаме рационално и разумна на нещата. Ние не сме избрани да правим тока, което искаме, това, което е в национален интерес. И се надявам, че в крайна сметка в парламента ще признаем, че да има сделка е по-добре от липсата на сделка", каза Лиъм Фокс, министър за международна търговия.

Всичко това не означава, че постът на Тереза Мей не се клати. Основания за това най-вече дават намеренията на евроскептиците да бъде гласуван вот на недоверие в премиера. Изглежда вече са събрани необходимите за задействане на процедурата 48 писма от депутати. Тази сутрин такова писмо връчи и крайният евроскептик Марк Франсоа, който го е озаглави: "Тя просто не слуша какво ѝ се казва".

"Подадох моето писмо днес, защото съм твърдо решен Великобритания да не бъде васална държава. Не мога да живея с тази мисъл. Опитахме да оспорим нейния план, тя не слуша и, честно казано, нямам друга опция освен да поискам вот на недоверие", каза той.

Дори обаче да са получени достатъчно писма за вот на недоверие процедурата може и да не бъде задействана. Причината е , че бунарите не са сигурни, че могат да го спечелят, а това може да има неприятни последици за тях.

Политическият анализатор на Би Би Си Норман Смит смята, че "тя може да спечели вота на недоверие". "Критиците ѝ ясно си дават сметка, че ако загубят, това може да галванизира подкрепа за нея, така че мачът за Тереза Мей не е приключил", добави той.

Освен това, според британския закон, ако внеслите вот на недоверие срещу премиера го загубят, те няма да имат право на подобна мярка през следващите 12 месеца.

Ако Тереза Мей все пак загуби вота, вече никой не се наема да каже какво ще последва. Брекзит без сделка, нови общи избори, нов референдум, хаос в страната - всички пътища остават отворени.