Иранската журналистка Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир тази година, предаде Асошиейтед прес.

Норвежкият Нобелов комитет й присъди престижното отличие за нейната борба срещу потисничеството на жените в Ислямската република.

51-годишната Мохамади е бил затворник през по-голямата част от последните две десетилетия. Тя е осъждана многократно за това, че е гласът на безгласните в Иран

"Смелата борба на Наргес Мохамади е свързана с огромни лични загуби. Иранският режим я арестува 13 пъти, осъжда я на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик. Мохамади все още е в затвора. Ако иранските власти вземат правилното решение, тя ще бъде освободена, за да получи наградата си, както и се надяваме", заявиха от комитета по време на церемонията в Осло.

51-годишната Мохамади е една от най-известните активистки за правата на човека в Иран и е писала за редица медийни организации. В момента тя излежава 16-годишна присъда в известния техерански затвор "Евин".

Наргес Мохамади е родена на 21 април 1972 г. в иранския град Зенджан. През май 2016 г. тя беше осъдена в Техеран на 16 години лишаване от свобода за създаване и управление на "движение за човешки права, което се бори за премахване на смъртното наказание".

Иранката е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години награда.

В парично изражение Нобеловите награди носят на лауреатите 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). По време на церемониите по награждаването през декември победителите получават също 18-каратов златен медал и грамота.

За тазгодишната Нобелова награда за мир имаше списък с малко над 350 номинации - на 259 личности и 92 организации.

Миналогодишната награда беше спечелена от правозащитници от Украйна, Беларус и Русия, което беше възприето като силен упрек към руския президент Владимир Путин и неговия беларуски колега и съюзник.

Наградата може да бъде присъдена на отделни лица или организации. Сред другите предишни носители на наградата са Нелсън Мандела, Барак Обама, Михаил Горбачов, Аун Сан Су Чжи и Организацията на обединените нации.

За разлика от другите Нобелови награди, които се определят и обявяват в Стокхолм, основателят Алфред Нобел постановява наградата за мир да се определя и присъжда в Осло от петчленен норвежки Нобелов комитет.

Независимият комитет се назначава от норвежкия парламент.