Гибралтар освободи днес задържания ирански танкер "Грейс 1", съобщи в. "Джибралтар кроникъл", цитиран от Ройтерс.

"Властите на Гибралтар освободиха иранския супертанкер "Грейс 1", който беше задържан на 4 юли по подозрение, че превозва 2,1 милиона барела суров петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз", пише вестникът.

Гибралтар реши да освободи танкера след като получи официални писмени уверения от иранското правителство, че той няма да разтовари превозвания петрол в Сирия, отбелязва изданието.

Председателят на Върховния съд на Гибралтар Антъни Дъдли каза, че в съда не е постъпило писмено искане от страна на САЩ да се удължи задържането на танкера, предаде Франс прес.

По-рано прокуратурата в Гибралтар, цитирана от АФП, съобщи, че САЩ са отправили искане до гибралтарските власти да конфискуват иранския петролен танкер, задържан там преди месец.

Говорител на компанията оператор на плаващия под британски флаг танкер "Стена Имперо", задържан от Иран миналия месец, каза, че положението с кораба остава без промяна, но компанията очаква по-нататъшни стъпки от страна на Великобритания и Иран.