Няколкостотин души се събраха днес в центъра на Загреб за участие в 19-ия гей парад с искания за промени в конституцията така, че еднополовите семейства да бъдат включени в определението за брак и всички семейства да имат еднакви права и задължения, предаде информационният сайт Индекс.

Сред участниците има и много политици, включително вицепремиерът от Самостоятелната демократична сръбска партия Борис Милошевич и депутати от леви партии.

За първи път шествието тръгна от площада пред най-висшите институции - сградите на правителството, на парламента и на Конституционния съд.

Участниците носят транспаранти. "Любовта не познава пол", "Без разделяне на розово и синьо", "Различни хора, еднакви права", "Конституционното ограничение от 2013 г. е противоестествено", гласят някои от носените надписи, наред с традиционните знамена с цветовете на дъгата.

Тазгодишният слоган на гей парада е "Свобода във и извън четири стени". Полицията охранява шествието.

Организаторите обявиха, че гей парадът ще се състои при пълно спазване на противоепидемичните мерки и многократно предупреждаваха участниците да спазват физическа дистанция.