В челните редици на шествието бяха украински политици и чуждестранни дипломати, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Броят на участниците бе съобщен във Фейсбук от говорителката на киевската полиция Оксана Блишчик.

Няколкостотин ултранационалисти се опитаха да устроят контрашествие и се стигна до кратки схватки с полицията, при които бяха ранени двама души, а шестима бяха арестувани, посочва АП, цитирайки шефа на Киевската полиция Андрей Кришченко.

Големи части от центъра на Киев бяха отцепени, за да се избягнат инциденти. Около 5000 полицаи бяха мобилизирани за гей-парада, който по традиция е прицел за атаки от украински ултранационалисти.

Ден преди парада екстремисти от националистическата организация "Десен сектор" се заканиха, че ще се погрижат парадът да завърши с "кървава баня".

"Не можем да позволим това шествие, когато страната се намира във война и нашите братя умират на фронта", каза 33-годишният Игор, цитиран от Ройтерс.
"Библията и историята ни са срещу тях", добави той, визирайки участниците в гей парада. Сериозни инциденти обаче този път бяха избегнати.

Първият гей парад в Киев се състоя миналата година, но преди това подобни шествия на хора с нетрадиционна сексуална ориентация е имало в други градове в Украйна, като винаги при тях се е стигало до инциденти.