Очаква се, че днес германската агенция за вътрешно разузнаване да публикува годишния си доклад за 2021 г., в който за първи път ще бъде включено основаното през април миналата година движение "Кверденкен" (в превод: "Инакомислещите"), предаде ДПА.

То ще бъде поставено в нова категория, която ще бъде наречена "Враждебно настроена срещу демокрацията и/или представляваща заплаха за националната сигурност делегитимация на държавата".

Движението, което се състои основно от хора, отричащи съществуването на КОВИД-19, активисти с десни убеждения и противници на ваксинирането, проведе масови протести, които често бяха в нарушение на мерките, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, отбелязва ДПА. В същата категория агенцията включва групи и лица, които не са нито леви, нито десни екстремисти, но за които има признаци, че искат да отхвърлят конституционните принципи или да попречат на функционирането на държавата.

Не става въпрос само за лозунги като "корона диктатура", които бяха скандирани на протести на "Инакомислещите" миналата година, но и за групи, които разпространяват определени теории на конспирацията и изразяват съмнения в демократичната държавна система или изцяло я отричат.

Фактът, че Федералната служба за защита на конституцията сега класифицира крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АГ) - която има над 80 места в германския парламент - като предполагаем случай на десен екстремизъм, няма да бъде отчетен обаче в доклада, тъй като партията внесе оплакване.

Очаква се докладът да бъде представен в Берлин от началника на Федералната служба за защита на конституцията Томас Халденванг и министърката на вътрешните работи Нанси Фезер.