Германският канцлер Ангела Меркел раздели Европа, като допусна в страната стотици хиляди бежанци през 2015 г., заяви германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА и БТА.

Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварския традиционен съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел - не е съгласен с нейната миграционна политика. Той заплашва да приложи своя план за недопускане на мигранти в Германия и без одобрението на канцлера.

Зеехофер каза пред в. "Зюддойче цайтунг", че Меркел е предизвикала "разделение в Европа с решението си за бежанците през 2015 г."

Въпреки острите разногласия за миграцията, ХСС потвърди, че не възнамерява да слага край на своя съюз с ХДС.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон отхвърли идеята за създаване на "ос на желаещите" между Германия, Австрия и Италия по въпросите на миграционната политика, предаде Ройтерс.

"Говорите за ос. Не вярвам на тези целящи да привлекат вниманието фрази, които не са донесли добро в нашата история", заяви Макрон на съвместна пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте след срещата им в Париж.

В сряда германският вътрешен министър Хорст Зеехофер призова Австрия и Италия да се съюзят със страната му в областта са сигурността и миграцията.

"Една държава поема задължения само чрез ръководителя на своето правителство или на държавния си глава", подчерта Макрон. "Италия си има министър-председател. Франция си има президент, Германия си има канцлер. Ако дадени страни се договарят за нещо, това трябва да стане на ниво държавни или правителствени ръководители, защото само те отговарят пред народите си", коментира френският президент.