Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер изрази разочарование от дейността на новата Европейска комисия, имайки предвид главно миграцията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интервю за списание "Шпигел", публикувано днес, той казва, че е бил "изпълнен с надежда за новата Европейска комисия". И добавя:

"Днес съм, меко казано, разочарован. От мен се очаква да се тревожа за спасените в морето и за децата в бежанските лагери в Гърция. Очаква се да се занимавам с общностна политика за предоставяне на убежище, но всичко това са задачи на ЕС".

Зеехофер изразява разочарование и от това, че стремежът към европейска инвестиционна програма, която да облекчи последиците от пандемията от новия коронавирус, трябва да идва от Берлин и Париж, а не от Брюксел.

Германският министър не прояви разбиране и към съобщението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за възможни съдебни действия срещу ФРГ за нарушаване на договорите на ЕС. Тя отправи предупреждението във връзка с решение на германския Конституционен съд от началото на май срещу покупки на държавни облигации от Европейската централна банка.

"Забелязах, че ЕС повдига необичайно често въпроса за процедури във връзка нарушаване на договорите и оплаквания срещу страните членки ", коментира Зеехофер.

"Бих искал да попитам как европейското единство върви напред с такива средства", подчерта той.