Германското правителство се готви да улесни процедурата за натурализация, заяви говорител на вътрешното министерство, цитиран от Франс прес.

В реформата е предвидено занапред гражданство да може да се получава след пет години пребиваване в Германия, а не както е сега - след осем, каза говорителят. Ако чужденецът е особено добре интегриран, което се изразява например в доброто му представяне в училище или на работа, срокът може да бъде намален и до три години, уточни той.

Трябва да бъдат положени усилия за улесняване на натурализацията на роднини на работници, пристигнали в Германия през 70-те години, тъй като "дълги години тяхната интеграция не се насърчаваше", каза още говорителят.

Освен това се предвижда разширяване на списъка на страните, чиито граждани могат да придобиват германско гражданство, без да се налага да се отказват от гражданството на държавата си по произход.

Вътрешното министерство ще представи проекта си на останалите министерства, след което той ще бъде предложен за одобрение от правителството.

Още с идването си на власт в края на ноември миналата година, правителството на Олаф Шолц, което се състои от социалдемократите, "Зелените" и либералите от Свободната демократическа партия, заяви, че ще реформира законодателството, уреждащо въпросите на гражданството.