Асортиментът от стоки в този специален онлайн магазин е много голям - от къщичка за птички с висящи борови шишарки, изглеждаща като часовник с кукувица, за 17,60 евро, през цветни филцови чехли от серията "Ferdi" за 21 евро до класическа количка за документи на цена от 365 евро.

Под егидата на Министерството на правосъдието на Северен Рейн-Вестфалия knastladen.de се снабдява от различни "предприятия", а именно 28 от общо 35-те затвора в германската провинция. Но това се издава и от името му - на немски Knastladen означава затворнически магазин. С повече от 1500 продукта в асортимента си този онлайн магазин има годишен оборот от около 11 милиона евро.

А търсенето непрекъснато се увеличава. "Средно всеки месец в затворническия магазин се поръчват повече от 3000 артикула", казва Мауриц Щайнебах, говорител на "Дирекция изпълнение на законовите наказания" на Северен Рейн-Вестфалия.

Съвместен труд на затворници и надзиратели

Според Мауриц Щайнебах, хората пазаруват от този сайт и заради обявената цел на затворите: "да обучават и насърчават уменията на затворниците за доходна работа след освобождаване чрез образование и обучение". Така в рамките на терапия чрез работа затворниците се учат на съвместно планиране, както и на ръчна работа с различни материали, инструменти и машини.

В затвора във Вилих произвеждат например дървено люлеещо се слонче на име Фридолин за 93 евро, а затворниците в Ремшайд очевидно са се съсредоточили върху неръждаемата стомана - един от продуктите им е градинска пейка с облегалка за 790 евро или барбекю от неръждаема стомана за 620 евро. Цените не са никак ниски, но градинската пейка е била продадена на над 100 клиенти. Масата за джаги, изработена от затворниците, струва 498 евро и също е много продавана.

Съвсем навреме за началото на градинския сезон се търсят продукти от категорията барбекю. От щипки за скара с логото на Северен Рейн-Вестфалия за 16 евро, през престилки за майстори на барбекюто, изработени от "оригинален затворнически плат", до въртящо се барбекю за 370 евро. На челно място в списъците с поръчки са и различни клетки за насекоми, хранилки за птици и други артикули за животни. Например малка къщичка за морски свинчета за 24,90 евро.

Продават се и специални играчки, с които да тренирате кучето си - те дори в момента са разпродадени. Затворническите "фабрики" обаче работят неуморно, за да ги доставят отново. Каквото и да си поръчате обаче, всичко се движи от офисите в затворите, които контролират бизнеса и логистиката от място.

Специални желания? Няма проблем!

Бизнесът върви много добре. Това се дължи и на факта, че онлайн магазинът успява да привлече нови клиенти на търговски панаири и публични събития. "Най-добрата реклама все още са многото доволни клиенти." А за затворниците, добавя Щайнебах, това е голямо признание.

Статията е публикувана в "Дойче веле"