Германски федерални прокурори смятат, че руското разузнаване е замесено в убийството на грузински гражданин в Берлин през август и искат да поемат разследването, съобщи днес съдебен източник, потвърдил информация на телевизия А Ер Де.

Ройтерс отбелязва, че това може отново да изостри напрежението между Германия и други западни държави, от една страна, и Русия, от друга, след случая с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания миналата година, предаде БТА.

40-годишният Зелимхан Хангошвили, който е воювал на страната на антируските сепаратисти в Чечения, бе застрелян с два куршума в главата в парк в центъра на Берлин през август, докато отивал в джамия.

"Разполагаме с доказателства, че чужда разузнавателна служба стои зад това, и по тази причина случаят ще бъде поет от федерален прокурор тази седмица", каза източникът, който пожелал да остане анонимен.

Скоро след убийството бе задържан заподозрян за престъплението и според списание "Шпигел" номерът на паспорта му го свързва с руските служби за сигурност.

Берлинските прокурори, които досега разследваха случая, съобщиха, че заподозреният е бил задържан, докато се опитвал да изхвърли предполагаемото оръжие на убийството в близката река Шпрее заедно с колелото, което карал.