Експерти от службата за проучвания към долната камара на германския парламент - Бундестага, са на мнение, че разполагането на сухопътни войски на държава от НАТО в Украйна не би направило автоматично всички останали членки на алианса страни по конфликта, предаде ДПА.

В същото време е вярно, че въпросната държава сама по себе си ще стане част от конфликта, става ясно от все още непубликуван доклад по темата от групата от парламентарни експерти, уточнява агенцията, цитирана от БТА.

"Ако държава членка на НАТО действа едностранно - тоест, извън рамките на вече решена от алианса операция и отделно от структурите на неговото военно командване - нито НАТО като цяло, нито останалите съюзници се превръщат в страни по конфликта", се казва в документа, станал достояние на ДПА.

Агенцията припомня, че в края на миналия месец президентът на Франция Еманюел Макрон не изключи изпращането на западни войски в Украйна в бъдеще. От друга страна канцлерът на Германия Олаф Иорц категорично отхвърли варианта военни части от страни от Запада да бъдат разположени в Украйна.

В изявление, разпространено от нейната канцелария, депутатката в Бундестага от партията "Алтернатива за Германия" Беатрикс фон Щорх тогава попита какво влияние би имало едно подобно разполагане на военни части на страна от НАТО, като се вземе предвид така наречения "казус на НАТО", при който всяка държава от алианса е длъжна да подкрепи решението на свой съюзник от блока.

В доклада на експертите от Бундестага пише, че "ако войски на държава членка на НАТО са ангажирани с колективна самоотбрана (чл. 51 от устава на ООН) в полза на Украйна в хода на действащ конфликт (между Русия и Украйна) и са атакувани от другата страна в конфликта (Русия) в хода на сражения на територията на конфликта, това не представлява предмет на чл. 5 от договора на създаването на НАТО".

Експертите посочват, че чл. 5 от Северноатлантическия договор се отнася до случаите, в които страни членки на НАТО и техни войски биват нападнати на тяхната собствена територия.

"Военен ангажимент на френски сухопътни войски в полза на Украйна би се основавал на чл. 51 на Устава на ООН и съответно бе бил допустим от международното право", гласи докладът. "От друга страна ответни военни действия от страна на Русия, насочени срещу цели във Франция, биха представлявали "въоръжено нападение" (противоречащо на международното право) по смисъла на чл. 5 от договора за НАТО, което би поставило фактическите изисквания за обявяване на случая като казус от компетенциите на НАТО", се казва още в документа, цитиран от ДПА.

Службата за изследвания е подразделение на Бундестага, което се състои от осем специализирани отдела с общо около сто служители, посочва агенцията, като се позовава на информационна брошура на долната камара на германския парламент. Експертите правят изследвания по заявка както на депутати, така и на комисии в Бундестага. Те предоставят кратки справки, документация, базирани на факти доклади, подробни анализи и експертни мнения.

В информацията от парламента тези експерти са определяни и като "парламентарен мозъчен тръст", съответно "подходът им е политически неутрален и обективен", посочва ДПА.