На 26 февруари, след конференция в Париж, на която лидерите на двадесет държави от ЕС обсъждаха помощта за Киев, френският президент Еманюел Макрон заяви, че европейските държави биха могли да изпратят войски в Украйна. Макрон веднага направи уговорката, че този вариант се разглежда само хипотетично - но въпреки това той предизвика изключително емоционална реакция от страна на много медии и руски пропагандисти, които сериозно започнаха да говорят за възможна война между Русия и НАТО. По-късно френското ръководство започна да твърди, че дискусията е била само за евентуално изпращане на военни инструктори, които да обучават украинските войници на място. Сайтът "Медуза" е събрал изказванията в тази дискусия - в цитати от Париж, Москва и Киев.

26 ФЕВРУАРИ

Еманюел Макрон

Обсъждахме това. Все още няма консенсус относно изпращането на войски. Но нищо не бива да се изключва по този въпрос в бъдеще. Ще направим всичко възможно Русия да не може да спечели тази война.

27 ФЕВРУАРИ

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков

В този случай [на изпращане на войски] трябва да говорим не за вероятността, а за неизбежността [на конфликта с НАТО].

Френският външен министър Стефан Сежурне

Трябва да предвидим нови действия в подкрепа на Украйна, които да отговарят на конкретни искания. Говоря по-специално за разминирането, киберзаплахите и производството на оръжия на място, на украинска територия. Някои от тези действия може да изискват присъствие на украинска територия, без да се преминава границата на съучастие в конфликта.

Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню

Не става въпрос за изпращане на войски, които да воюват с Русия. На масата бяха поставени различни идеи, по-специално за разминиране и обучение [на военните], както вече правим в Полша, само че на украинска територия.

29 ФЕВРУАРИ

Еманюел Макрон

Всяка дума, която казвам по този въпрос, е претеглена, обмислена и проверена.

1 МАРТ

Френският външен министър Стефан Сежурне

Французите няма да умират за Украйна. Няма да изпратим войски за водене на бойни действия. Рамката е определена: да се попречи на Русия да спечели, като същевременно не се воюва с нея. В тази рамка нищо не е изключено, точно както каза президентът.

4 МАРТ

Еманюел Макрон

В отговор [на 27 февруари] на един от въпросите, които ми бяха зададени относно изпращането на части [в Украйна], казах, че нищо не е изключено. Всяка дума е важна. Сега европейците трябва да се запитат дали заявените от тях цели са в съответствие с настоящата им стратегия... Откриваме дискусията и мислим за всичко, което може да се направи в подкрепа на Украйна, преди всичко на украинска територия.

5 МАРТ

Френският външен министър Стефан Сежурне

Трябва да победим Русия, без да воюваме с Русия. Не сме прекрачили границата на съучастие в конфликта и няма да я прекрачим. [Но] посланието на Франция към Русия е много ясно: Париж ще продължи да подкрепя Киев.

8 МАРТ

Еманюел Макрон

Да не изключваш нещо не означава да го направиш.

11 МАРТ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО не планира да изпраща войски в Украйна; нито алиансът, нито съюзниците му са страна в конфликта.

16 МАРТ

Еманюел Макрон

Може да се окаже, че в някакъв момент, и аз не желая това и няма да го инициирам, ще се наложи да се проведат операции на място, каквито и да са те, за да се противодейства на руските войски. Силата на Франция е в това, че можем да го направим.

19 МАРТ

Сергей Наришкин, ръководител на СВР

Сегашното ръководство на страната [Франция] не се интересува от гибелта на обикновените французи и от притесненията на генералитета. Според информация, получена в руската СВР, вече се подготвя контингент, който ще бъде изпратен в Украйна. На първоначалния етап той ще възлиза на около две хиляди души.

20 МАРТ

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба

Когато Макрон заговори за изпращане на войски в Украйна, европейските лидери изпаднаха в паника. Макрон просто имаше предвид възможността за обучение на украински войници директно в Украйна, а не извън страната, както се случва сега. Това е всичко.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков

Господин президентът на Франция Макрон беше много последователен през последните няколко седмици в тезата си за възможността за изпращане на такъв контингент. И там едва ли става въпрос за някаква двусмисленост в превода. Очевидно е, че това се възприема нееднозначно в различните европейски столици.

21 МАРТ

Украинският премиер Денис Шмигал

Ние не сме искали войски. Имаме собствени въоръжени сили и сили за отбрана и разполагаме с достатъчно войски. Предлагаме на нашите европейски партньори да изпратят инструктори на територията на Украйна, за да се ускори този процес [на обучение], тъй като това ще улесни логистиката и комуникацията. Нито една европейска държава не е съгласна да изпрати войници на бойното поле, защото това би означавало, че ще влезе във войната, а на всички ни е абсолютно ясно, че в момента това е невъзможно.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков

Във всеки случай вече многократно сме казвали, че изпращането на чуждестранни военни контингенти в Украйна е свързано с много негативни, включително непоправими последици.