Министърът на правосъдието Марко Бушман днес заяви, че полицията в цяла Германия трябва да бъде оборудвана с електрошокови пистолети (тейзъри) преди новогодишните празненства, които през последните години бяха белязани от насилие, предаде ДПА.

В писмо до берлинския сенатор по правосъдието Фелор Банденберг, който понастоящем председателства конференцията на министрите на правосъдието на 16-те провинции в страната, Бушман пише, че раздаването на тейзъри на полицаите не изисква промяна в законодателството.

"Това, което се изисква, е решително да се използва този инструмент. Трудностите при идентифицирането на престъпните субекти не могат да бъдат облекчени чрез увеличаване на правилата за наказване", пише Бушман.

Писмото му беше публикувано в пресата и предоставено на ДПА и БТА.

Федералният министър на правосъдието посочва резултата от съдебен процес, поискан от министрите на правосъдието на провинциите след насилието по време на новогодишните празненства миналата година. Особено засегнати бяха Берлин, Есен и Хановер.

На полицейските служители трябва да се предостави възможно най-доброто оборудване, пише Бушман, като твърди, че доказателствата сочат, че електрошоковете пистолети имат превантивен ефект. Райнланд-Пфалц беше първата германска провинция, която въведе употребата на устройствата от силите на реда в края на 2018 г.

Устройствата действат на разстояние между 2 и 5 метра, като предизвикват обездвижване на целта чрез електрошок.

След като в германски градове - по-специално в Берлин - избухнаха безредици в отговор на събитията в ивицата Газа от 7 октомври, германските власти изразиха опасения, че активисти могат да използват новогодишните празненства за нападения срещу полицаи и хора от службите за спешна помощ.