Някои болници в Германия са изправени пред все по-голям риск от фалит и затваряне заради растящите енергийни разходи в страната, предупреди днес здравният министър Карл Лаутербах, цитиран от ДПА.

"Ако не реагираме бързо и наистина решително, ще има затваряния", каза Лаутербах по телевизия А Ер Де. Той заяви, че във вторник ще разговаря с финансовия министър Кристиан Линднер за по-голяма държавна помощ за болниците.

По-рано тази седмица Германската федерация на болниците призова властите да предприемат бързи действия за избягване на евентуални затваряния на здравни заведения, съобщава БТА.

Инфлацията и икономическата криза, породени от проблемите с енергийните доставки в Германия, предизвикаха вълна от протести. Хиляди протестираха преди седмица в Берлин срещу високите цени на енергията и поскъпването на живота. Общо три протеста се състояха в германската столица, като най-големият беше пред сградата на парламента, където се стекоха повече от 10 хиляди души. Протестиращите призоваха властите да предприемат спешни мерки.

Германия е най-големият газов пазар сред страните в ЕС и като такава е най-застрашена от въвеждането на таван на цената на сииньото гориво. Страната се възпротиви на намерението на ЕС да го въведе. Германия е сред тези членки, които твърдят, че ограничаването на цените може да доведе до повишаване на търсенето на газ или да накара страните да се борят да привлекат доставки от световните пазари.

27-те държави от ЕС от седмици не успяват да се споразумеят дали и как да поставят таван на цените на газа като част от усилията за укротяване на растящите цени на енергията, докато Европа се приближава до зима с оскъдни доставки на руски газ, криза в цената на живота и възможна рецесия. Очаква се решението за таван на газа да бъде взето до края на седмицата.

На срещата на лидерите на Европейския съюз в края на тази седмица ще бъдат проучени редица варианти за таван на цените на газа, съобщава Ройтерс, като цитира нов проект на заключителна декларация за срещата на върха на 20-21 октомври, информира БТА.

А междувременно от "Газпром" дойде заплаха, че въвеждането на таван на цената на газа ще повлече след себе си прекратяването на договорите за доставка.