Германия забрани износа на оръжие за Турция в отговор на офанзивата на Анкара срещу кюрдската милиция "Сили за защита на народа" в североизточната част на Сирия, съобщи германският седмичник "Билд ам зонтаг", цитиран от ДПА и ТАСС.

"На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия германското федерално правителство няма да издава никакви нови разрешения за доставка на военно оборудване, което Турция би могла да използва в Сирия", заяви пред изданието германският външен министър Хайко Маас, съобщи БТА.

Той подчерта, че правителството и досега е спазвало строги правила за износа на оръжие за Турция, особено след действията на Анкара в района на Африн.

За миналата година Германия е изнесла за Турция оръжия на стойност 242,8 милиона евро, което се равнява на почти една трета от целия германски оръжеен износ (770,8 милиона евро). През първите четири месеца на тази година Анкара е получила от Берлин оръжия на стойност 184,1 милиона евро.

В отговор на това турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че офанзивата в северна Сирия е "жизненоважен въпрос" и "въпрос на национална сигурност, въпрос на оцеляване".

"Не е важно какво правят всички други, дали става дума за оръжейно ембарго или за друго, това само ни подсилва", добави той пред "Дойче веле".

"Дори ако нашите съюзници подкрепят терористичната организация, дори ако сме сами, дори ако бъде наложено ембарго, каквото и да правят, нашата борба е насочена срещу терористичната организация", подчерта външният министър, визирайки кюрдската милиция "Сили за защита на народа".

Междувременно външните министри на Арабската лига осъдиха нахлуването на Турция в Североизточна Сирия и призоваха за незабавно прекратяване на "турската агресия", предаде ДПА. На извънредна среща в Кайро водещите арабски дипломати заявиха, че турската агресия е явно нарушение на суверенитета на Сирия и застрашава мира и сигурността в региона.

Те предупредиха, че турското настъпление ще подкопае международните усилия за побеждаване на "Ислямска държава" и ще помогне на нейните джихадисти да се прегрупират.

Министрите призоваха международната общност и Съвета за сигурност на ООН да окажат натиск на Турция "да спре агресията си и да изтегли войските си от Сирия".

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит предупреди, че турската военна операция "ще доведе до нови кризи и още повече бежанци" и ще подрони постиженията в борбата срещу ИД.

"Държим Турция изцяло отговорна за всички хуманитарни последици и последиците за сигурността, които ще бъдат предизвикани от тази опасна агресия", каза той.

Ахмед Абул Гаит заяви, че арабските страни може да приемат политически и икономически санкции срещу Турция в отговор на военната й операция в Сирия, предаде ТАСС.

"Арабската лига проучва въпроса за приемане на мерки срещу Турция, в областите на политиката, икономиката, инвестициите и туризма", каза Абул Гаит, цитирайки заключителната декларация на срещата и уточни, че Арабската лига скоро ще заседава отново за обсъждане на практически мерки срещу Турция.

Турция отхвърли декларацията на Арабската лига и заяви, че тя представя превратно нейните военни операции, предаде Ройтерс.

Говорителят на турското президентство Фахретин Алтън заяви също, че правителства, които не одобряват позицията на Турция по близкоизточни въпроси, включително израелско-палестинския конфликт и войната в Йемен, "не говорят от името на арабския свят".

Катар, който е съюзник на Турция, не блокира заключителната декларация, но изрази резерви по нея.

"Катар и Сомалия имат резерви по днешното решение на Арабската лига", каза заместник-генералният секретар на Лигата Хосам Заки.

"Резервите на Катар поставят тази страна в един лагер с агресора. Нямам повече коментар по въпроса", заяви египетският външен министър Самех Шукри.

В същото време водените от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) заявиха, че турската атака в Северна сирия е съживила ислямистката групировка "Ислямска държава" и призоваха държавите, които участваха в борбата срещу джихадистите, да затворят въздушното пространство в района за турски самолети, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление високопоставеният представител на СДС Редур Кселил заяви, че СДС продължават да си сътрудничат с водената от САЩ коалиция срещу ИД, въпреки че сега трябва да посрещнат и турската атака в Северна Сирия.

"Турското нашествие съживи ИД и задейства звената й в Камишли и Хасака и всички други райони", каза Кселил и съобщи за нападения с коли бомби в тези два града.

СДС съобщиха, че вчера в боеве с турските войски в Северна Сирия са били убити 23 техни бойци, а 37 са ранени. С това общият обявен от СДС брой на убитите им бойци става 45 души от сряда насам.