Генералната прокуратура на Германия разследва бивш високопоставен дипломат на ЕС от Германия и двама лобисти по подозрение, че са шпионирали за Китай. Това съобщи в сряда онлайн изданието "Шпигел" (Spiegel), цитирано от ТАСС.

Според германското издание органите на реда извършват днес претърсвания в офиси и апартаменти в Берлин и Брюксел, както и във федералните провинции Баден-Вюртемберг и Бавария. Разследването се базира на факта, че двама от заподозрените са предали частна и официална информация в Министерството на държавната сигурност на КНР.

На мушката на германското разследване е поставен бивш сътрудник на Еврокомисията, който по-късно работи като дипломат в Европейската служба за външни отношения, заемал е висши постове в Брюксел, както и длъжността постоянен представител на ЕС в редица държави. Не се съобщава името му.

"Шпигел" пише, че през 2017 г. висшият служител завършва кариерата си в ЕС и оттогава работи в една от германските лобистки компании. Приблизително по същото време, пише вестникът, той започва да си сътрудничи с китайското разузнаване и привлича двама служители на компанията. Един от заподозрените пътува до Китай, където се среща с предполагаемия офицер за връзка. Твърди се, че компанията съветва известни компании от Германия.