В "пряката компетентност на вътрешния министър" е да позволи на германските власти да започнат да отхвърлят незаконни мигранти на границата, заяви лидерът на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александър Добринт, намеквайки, че подобен план може да бъде осъществен без одобрението на канцлерката Ангела Меркел, предаде ДПА. Добринт направи изявлението след извънредни разговори с други депутати от ХСС.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер, който е председател на ХСС, заплашва да скъса с Меркел заради политиката за предоставяне на убежище. Канцлерката казва, че едностранните решения за границата биха подкопали солидарността в Европейския съюз, и иска да изчака, докато блокът формулира обща политика за справяне с незаконните мигранти.

Това е поредният спор по въпроса за кандидатите за убежище, който разделя консервативния блок на Меркел, съставен от нейните християндемократи и техните по-консервативни баварски съюзници от ХСС.

Според източници, Зеехофер се готви да скъса с Меркел във връзка с политиката за убежището и да прокара собствени реформи.

Има информация, че той е казал на среща на ХСС, че няма да чака усилията на Меркел за нови правила за убежището на европейско ниво, ако скоро не бъде постигнато споразумение как да се подходи към кандидатите за убежище на германските граници.

Зеехофер иска да даде на полицията на германските граници правомощие да отпраща кандидатите за убежище, които вече са регистрирани другаде в Европа.

Като вътрешен министър той има власт да пристъпи към отхвърляне на кандидатите за убежище на границата без одобрението на Меркел или на правителството, макар че канцлерката може да го отстрани от поста.

По-рано днес имаше изгледи, че консервативният блок се приближава към компромис, след като и Християндемократическият съюз (ХДС), и Християнсоциалният съюз правеха предложения и контрапредложения.

Но премиерът на Бавария Маркус Зьодер от ХСС не беше доволен от предложенията за компромис. "Повече не можем да вземаме половинчати мерки, когато става дума за имиграцията", каза той.

Източници заявиха, че на специална среща на ХДС Меркел се е опитала да събере подкрепа от депутатите на своята партия, като ги е помолила да бъдат търпеливи и да изчакат срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28-29 юни.

Снощи Меркел и Зеехофер имаха среща, която също не доведе до споразумение.