Германското правителство е изпратило помощ в размер на 25 милиона евро на оцелелите от Холокоста, които живеят в Израел, във връзка с настоящия конфликт в Близкия изток. Финансовият министър характеризира плащанията като "извънредна помощ в тази страшна и безнадеждна война", предаде ДПА. цитирана от БТА.

Средствата ще бъдат преведени през "Клейм конференс" (Claims Conference) и израелска държавна агенция, които ще решават как помощта ще бъде разпределена, обясни говорител на германското финансово министерство.

По данни на "Клейм конференс" близо 113 000 оцелели от Холокоста живеят в Израел и всеки един от тях ще получи 220 евро помощ. Говорителят на германското министерство заяви, че помощта е "жест на солидарност и подкрепа на Германия за Израел в това изключително и стресовo положение за жертвите на Холокоста".

Много от оцелелите от Холокоста са засегнати от атаките на 7 октомври в Израел от палестинската групировка "Хамас" и последвалото военно настъпление в ивицата Газа.

Говорителят каза, че оцелелите от Холокоста са загубили домовете си, болногледачи, или други социални услуги.

"Клейм конференс" е създадена през 1951 г. и е базирана в Ню Йорк. Тя обединява еврейските организации, които се занимават с материалната компенсация на оцелелите от Холокоста.

Плащанията от германския фонд са започнали през март. Според "Клейм конференс" ще са нужни няколко месеца, за да се разпределят средствата на всички отговарящи на условията лица в съдействие с Управлението за защита на правата на оцелелите от Холокоста към израелското правителство.

Председателят на "Клейм конференс" Гидеон Тейлър похвали германската помощ и я определи като знак за солидарност и символично признание на оцелелите от Холокоста в Израел.

Десетки хиляди израелци, включително оцелели от Холокоста, бяха евакуирани от населените места на границата с ивицата Газа и от северен Израел до границата с Ливан след атаките от 7 октомври 2023 г.