Шпионският скандал с Агенцията за национална сигурност на Съединените щати в Дания набира сила в Европа. Първи реакции вече има от Швеция, Норвегия, Германия и Франция.

В неделя редица медии в Германия, Дания и Швеция съобщиха, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е използвала партньорството си със звено на датското външно разузнаване, за да шпионира високопоставени представители на съседни страни, включително германския канцлер Ангела Меркел. Скандалът избухна през 2013 г., когато германското издание Der Spiegel публикува разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Оттогава за него бяха разкрити все повече и повече подробности как американското разузнаване е следило хиляди цели в Европа в продължение на множество години от Дания.

Новите разкрития за подслушвания на висши политици в Европа са резултат от вътрешно разследване на датското военно разузнаване от 2015 г., посветено на ролята на американската агенция в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до разследването, което обхваща периода 2012-14 г.

АНС подслушвала чрез "ЕксКийскор"

Според установените факти АНС е използвала датски кабели за пренос на информация, за да шпионира високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, сред които са бившият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и бившият германски опозиционен лидер Пер Щайнбрюк.

В Дания се намират изходните точки на няколко подводни кабели за интернет до и от Швеция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Великобритания.

Чрез целево извличане и използване на разработения от АНС софтуер за извършване на анализи, известен като "ЕксКийскор" (XKeyscore), АНС е прехващала разговори, текстови съобщения и чатове до и от телефони на високопоставени служители в съседни на Дания държави, според източниците на DR.

След разпространената от DR информация Едуард Сноудън публикува в Туитър криптиран текст на датски: "Ако само беше имало някаква причина за разследване преди много години. О, защо никой не ни предупреди?".

Датският министър на отбраната Трине Брамсен отказа коментар по случая, но обясни в писмено изявление: "Въпросите на разузнаването се обсъждат в съответната парламентарна комисия. По-общо казано, мога да кажа, че това правителство заема същата позиция като това на бившия министър-председател през 2013 и 2014 г. - системното подслушване на телефонни разговори с най-близките съюзници е неприемливо". "АНС и датската служба за военно разузнаване също не коментираха скандала.

Датската държавна телевизия съобщава още, че отстраняването на ръководителя на датското военно разузнаване и на още трима служители от постовете им през август 2020 г. заради твърдения за сериозни нарушения е било свързано с разследването от 2015 г.

Миналата година датското правителство заяви, че ще започне разследване по случая на базата на информация, получена по сигнал. Очаква се разследването да приключи тази година.

Политически реакции в Европа

Правителствата на Швеция и Норвегия поискаха обяснение от Дания относно информацията, че нейните разузнавателни служби са помогнали на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) да следи политиките на северните кралства през 2013 г. Това съобщи базираният в Оденсе датски телевизионен канал TV2. В Германия допуска и "дипломатически протести".

"Изискваме пълна информация по въпроси, касаещи шведските граждани, компании и интереси. И трябва да видим отговора на политиците в Дания", заяви шведският министър на отбраната Петер Хултквист.

Хултквист е обсъдил въпроса с норвежкия си колега Франк Бакке-Йенсен. "Ние приемаме сериозно обвиненията за [шпионаж]", категоричен бе норвежецът.

 "Гротескно е, че приятелски разузнавателни служби действително засичат (комуникациите) и шпионират високопоставени представители на други страни", каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пред германската телевизия А Ер Де, който също, според последните разкрития, е бил сред подслушаните от АНС по времето, когато е бил външен министър.

 "Политически смятам това за скандал", допълни той.

Според изнесените данни бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк също е бил под обсега на АНС.

От германското канцлерство заявиха, че са разбрали за твърденията от журналисти и отказаха допълнителен коментар.

В Париж френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон каза за радио "Франс енфо", че съобщението на DR трябва да бъде проверено и, ако се потвърди, това ще е нещо "изключително сериозно".

Това е изключително сериозно. Трябва да проверим дали нашите партньори в ЕС датчаните са направили грешки или са допуснали пропуски в сътрудничеството си с американските служби. И след това, от американска страна, за да се види дали наистина е имало подслушване, шпионаж на високопоставени политици, заяви Бон, като не изключи идеята за последици в сътрудничеството със САЩ, предаде Франс прес.

Тези потенциални факти са сериозни и трябва да бъдат проверени, каза Бон и добави, че не са изключени "някои дипломатически протести".