Милер се срещна с главния секретар на Елисейския дворец Жан-Пиер Жуйе и с министъра на икономиката Еманюел Макрон, както и с Изабел Коше, която е вторият по важност човек в газовата компания Анжи (Engie) - бившата Же Де Еф Сюез (GDF Suez), съобщи руската компания, цитирана от ТАСС и БТА.

Газпром подчертава, че от 40 години е надежден доставчик на газ за френската икономика и допълва, че износът за Франция се е увеличил с 32 процента за 11-те месеца на 2016 година до 8,7 милиарда кубични метра.

Руската компания посочва, че е обърнала особено внимание на напредъка на проекта "Северен поток 2", оповестен през юни, в който Анжи контролира 10-процентов дял.

Този газопровод трябва да позволи да се увеличи капацитетът на сегашния "Северен поток", който е в експлоатация от 2011 година между Русия и Германия през Балтийско море.

Миналата седмица в. "Файненшъл таймс" съобщи, че девет страни от Източна Европа, начело с Полша и Словакия, са изпратили писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да настояват проектът да бъде обсъден на следващата среща на върха на ЕС с цел блокирането му, припомня АФП.

Агенция Ройтерс пък информира за 10 държави, обърнали се към Европейската комисия. Днес гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис, цитиран от ТАСС, заяви, че Гърция не е подписвала документа срещу "Северен поток-2".

Миналата седмица и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова отрече България да се е подписвала заедно с други европейски държави срещу намерението на Русия за разширяване на "Северен поток".

Чехия също обяви, че не подкрепя обръщението на редица централноевропейски страни към Европейската комисия за блокиране на проекта.

Чешкото правителство взе такова решение днес, предаде ТАСС, като се позова на източник. Министърът на промишлеността Ян Младек, цитиран от Ройтерс, призна, че разширяването на "Северен поток" може да ограничи маршрутите за доставка и енергийната сигурност на страните от ЕС, както и да ощети Украйна, но заяви, че проектът трябва да се разглежда в по-широк контекст, който може да е от полза за Чехия.