Това е второто газово находище, което радикалната групировка превзема за една седмица след сражения с правителствените сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Твърдолинейната сунитска ислямистка група публикува 18 снимки в социална мрежа, на които знамето й се развява над газовото находище Джахар. На снимките се виждат пленени автомобили и оръжие, съобщи американският център за следене на публикациите в ислямистките сайтове SITE.

Съобщението на "Ислямска държава" гласи, че групировката е затегнала контрола над село Джахар, над компанията за добив на газ Махр и близо девет позиции, от които е пленила танкове, бронирани автомобили и тежки картечници.

Междувременно бе съобщено, че бойци от "Ислямска държава" са убили 322 души от иракско племе в провинция Анбар, включително десетки жени и деца, чиито тела били изхвърлени в кладенец. 

Държавната телевизия съобщи, че премиерът Хайдер ал Абади е разпоредил военновъздушни удари срещу цели на джихадистите в отговор на убийствата.

"Ислямска държава" разшири позициите си в Анбар през последните седмици и има опасност да поеме пълен контрол върху провинцията, населявана основно от сунити, коментира ДПА, цитирана от БНР.

Бойци от иракските кюрдски милиции се насочват към Кобане, за да помогнат на сирийските кюрди да защитят града, станал фокус на подкрепяната от Запада война срещу "Ислямска държава" в Сирия, пише межувременно в. "Вашингтон таймс".

Изданието отбелязва, че преминаването на кюрдските сили пешмерга през турската граница е първият случай, при който Турция позволява извършването на военна атака срещу ИД от своята територия. Анкара не позволяваше изпращането на подкрепления за кюрдските сили в обсадения град поради близките връзки между тях и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Решението да се позволи преминаването на около 150-те бойци е резултат на компромис между Турция и съюзниците й, отбелязва бивш турски дипломат. Турският натиск за разширяване на целите на коалицията срещу ИД, като сред тях се включи и свалянето на сирийския президент Башар Асад, обтяга отношенията Анкара и Вашингтон.

Иракските сили за сигурност подготвят голяма пролетна офанзива срещу ИД с помощта на американските ВВС и стотици военни съветници, съобщава пък в. "Ню Йорк таймс". Целта й ще бъде премахването на окупацията на джихадистите и връщането на контрола над Мосул, след като през последните седмици иракските и кюрдски сили започнаха да си връщат контрола над превзетите от джихадистите територии.