Причинен от експлозия на газ в кенийската столица Найроби пожар уби най-малко трима, сред които и дете, а близо 300 са ранени, съобщиха властите, предаде Би Би Си. Свидетели казаха пред местните медии, че са усетили трусове веднага след взрива.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Експлозията е станала в квартал "Ембакаси" в Найроби малко преди полунощ в компания за зареждане с газ, чиято сграда е силно повредена, заяви в "Екс" говорителят на правителството Исаак Мваура. Последвалият пожар е обхванал намиращ се наблизо склад за текстил и облекло, като е повредил няколко превозни средства и недвижими имоти.

"За съжаление, жилищни къщи в квартала също се запалиха, като голям брой жители все още бяха вътре, тъй като беше късно през нощта", каза говорителят на правителството Исаак Мваура.

Снимка: АР/БТА

Загинали са загубили живота си, докато са превозвани към болница "Найроби Уест", се казва в изявлението на Мваура, който добави, че 222 души са били ранени при инцидента. По думите му броят на жертвите може да нарасне.

Снимка: АР/БТА

Кенийският Червен кръст съобщи, че различни спешни звена са приели 271 души в болници в Найроби. Голяма част от ранените са с инхалационни наранявания и сред тях има най-малко 25 деца, пише в. "Стандарт".

Мваура добави, че мястото на инцидента е обезопасено и е създаден команден център, който да подпомогне спасителните дейности.

Снимка: АР/БТА

"Изгорих се от експлодираща газова бутилка, докато се опитвах да избягам. Избухна точно пред мен, ударът ме събори ш пламъците ме погълнаха. Късметлия съм, че бях достатъчно силен, за да се измъкна", разказа един от ранените пред Ройтерс. 

Друг, който живее от другата страна на улицата от мястото, където е станала експлозията, каза пред АФП, че е бил в къщата си по това време и е "чул огромна експлозия".

Снимка: АР/БТА

"Имахме чувството, че ще се срути. Първоначално дори не знаехме какво се случва, беше като земетресение. Имам бизнес на пътя, който е напълно унищожен", разказа мъжът.

Снимка: АР/БТА

Журналист от вестник Nation, живеещ в района, каза, че всички са напуснали къщите си след взрива.