Израелската армия предупреди днес, че вече смята град Газа и околния регион за бойно поле и нареди на жителите да "напуснат незабавно" и да се насочат на юг, предаде Франс прес.

"Районът на град Газа се превърна в арена на бойни действия. Укритията и целият регион не са безопасни", пише в листовки, които израелската армия твърди, че е пуснала на палестинската територия. "Трябва да тръгнете незабавно към районите на юг от Уади Газа", реката, която пресича територията от изток на запад, се казва още в листовките, предава АФП. 

Израел твърди, че групировката "Хамас" е разположила свои оръжия и сили сред цивилното население в северната част на ивицата. 

"Това е спешна военна препоръка. За тяхна непосредствена безопасност призоваваме всички жители на северната част на ивицата Газа и град Газа временно да се преместят на юг", заяви говорителят на военните Даниел Хагари в социалната мрежа "Екс", цитиран от Ройтерс.

"Предстоящата операция на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) има за цел да неутрализира заплахата от страна на Хамас прецизно и интензивно", допълни Хагари. 

Mинистърът на отбраната на Израел Йоав Галант

Снимка: БТА/AП

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските сили ще продължат започналите през нощта операции срещу тунели и друга инфраструктура на "Хамас" в ивицата, както и срещу лидери на ислямисткото движение. 

"Атакувахме над земята и под земята, атакувахме терористи от всякакъв ранг навсякъде. Инструкциите за силите са ясни: операцията ще продължи до ново нареждане", каза във видеообръщение Галант, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тел Авив: Членове на "Хамас" са признали, че са използвали болница в Газа

Израелската армия публикува по-рано видеоклипове, показващи заподозрени членове на "Хамас", които признават, че използват най-голямата болница в Газа за военни цели, предаде ДПА.

В един от видеоклиповете мъж казва по време на разпит, че има "подземни нива" под болница "Шифа" и че "Хамас" прехвърля там експлозиви, оръжия, храна и медицинско оборудване. От видеото също така става ясно, че членовете на "Хамас" се крият в болници или училища по време на израелски атаки, тъй като Израел не ги бомбардира.

Израелската армия каза, че видеозаписите показват разпит на двама терористи от "Хамас", замесени в бруталните кланета на 7 октомври в израелските селища близо до границата с ивицата Газа. Информацията не може да бъде независимо проверена.

Видеозаписите бяха разпространени, след като израелската армия каза, че групировката "Хамас", която управлява Газа, използва най-голямата болница в района като команден и контролен център, позовавайки се на разузнавателна информация.

"Хамас" използва също и някои от отделенията на болница "Шифа", за да издава заповеди и да контролира "терористични дейности" и изстрелвания на ракети, казаха израелските сили за отбрана ЦАХАЛ.

Други болници също са използвани за целите на ислямистите, каза посочиха от ЦАХАЛ и показаха сателитни изображения в подкрепа на изявленията си. Първоначално информацията не можеше да бъде независимо проверена.

Саудитска Арабия предупреди Израел за опасността от продължаващите сухопътни операции в Газа

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия публикува изявление, в което осъжда всички сухопътни операции на израелските сили, които могат да застрашат живота на палестинските граждани, предаде Ройтерс.

"Кралството осъжда и заклеймява сухопътните операции, провеждани от израелската армия в ивицата Газа, и предупреждава за опасността от продължаване на извършването на тези груби и неоправдани нарушения на международното право срещу нашия братски палестински народ", се казва в изявлението.

Турското МВнР приветства резолюцията за Газа на Общото събрание на ООН, но я намира за недостатъчна

Министерството на външните работи на Турция приветства приемането от Общото събрание на ООН на резолюция, призоваваща за незабавно и трайно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, но определи това като недостатъчно и изрази надежда, че призивите в текста ще бъдат "бързо изпълнени", предаде Анадолската агенция.

"Приветстваме приемането с широка подкрепа на проекторезолюцията", пише в изявление на министерството. "Призоваваме Израел да се вслуша в този общ глас на международната общност, да спре нападенията и да даде възможност за установяване на мир", се посочва още в текста, цитиран от БТА.

Министерството подчертава, че без справедливо решение на палестинския въпрос няма да е възможен траен мир и стабилност в Близкия изток, а за Израел ще е невъзможно да гарантира собствената си сигурност.

Снимка: БТА/AП

"В обстановка, в която Съветът за сигурност на ООН остава безмълвен и неефективен пред варварските атаки срещу палестинския народ в Газа, ние се надяваме, че призивите, съдържащи се в тази резолюция на Общото събрание, която изразява чувствата на по-голямата част от международната общност, ще бъдат бързо изпълнени, макар да не я намираме за достатъчна", заявява турското МВнР.

В изявлението се подчертава, че решението на проблема се състои в създаването на независима, суверенна и географски цялостна палестинска държава със столица Източен Йерусалим въз основа на границите от 1967 г.

"В този жизненоважен процес приканваме всички държави да изпълнят своите отговорности и да заемат своето място от правилната страна на историята", се посочва още в декларацията на министерството.

Резолюцията, предложена от Йордания и представена съвместно от близо 50 държави, включително Турция, беше гласувана вчера на специална извънредна сесия на Общото събрание на ООН и приета със 120 гласа "за", 45 "въздържал се" и 14 "против". САЩ и други държави не подкрепиха текста, тъй като в него не се споменаваше "Хамас".

Израел определи приетата от Общото събрание на ООН резолюция като "позор", а "Хамас" я приветства.