Българи в района на Принос разказват, че пламъците са стигнали буквално на метри от плажа.

Сред тях бе и журналистката от БНТ Юлия Стефанова, която разказа, че силната миризма тази сутрин стреснала всички на острова, още повече че първоначално никой нямаше абсолютно никаква представа какво се случва.

Някои дори бяха готови от туристите да си тръгнат, изплашени от обстановката, от незнанието. Много туристи, тръгнали на плаж трябваше да се върнат.

Българи успяха да разкажат, че са отивали към Принос, но споделиха че пламъците са стигнали буквално на метри от плажа. По думите на българска, която от няколко години живее и работи на Тасос, толкова голям пожар на острова досега не е имало.

Първоначалната версия за причиняването на пожара са светкавици, които са поразили четирите района Рачони, Принос, Аликес и Линемария.

Пожарите са възникнали на много малки интервали, почти спонтанно, докато пожарникарите са напускали Кавала рано сутринта в посока Тасос при операция с участието на 106 пожарникари, 37 автомобила и местни помагачи.

Съществуват опасения, че стихията може да се разрасне и пожарните в Източна Македония и Тракия са в постоянен контакт с генералния-секретар на Гражданската защита, пише Агенция "Фокус".

МВнР: Няма данни за пострадали българи

За момента няма данни за пострадали българи вследствие на пожара на остров Тасос, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

От там уточняват, че се проверява информацията за блокирани наши сънародници в районите, обхванати от пожар.

Нашето посолство и консулството в Солун са във връзка с местните власти.