Плащане към МВФ не беше получено, съобщи говорителят на финансовата институция Джери Райс, цитиран от Франс прес и БТА.
 
На 30 юни Гърция пропусна първи падеж от 1,5 милиарда евро (консолидирани плащания за юни) и стана първата развита държава, която започна да трупа неизплатени задължения към МВФ.

Поради това на Атина бе прекъснат достъпът до финансовите ресурси на Фонда и това ще остане така, докато не изплати просрочените си дългове, доближаващи рекордните за МВФ 2 милиарда евро.

До 20 юли Гърция трябва да изплати 3,5 милиарда евро на Европейската централна банка, която поддържа със спешни заеми живота на гръцките банки (таванът е около 89 млн. евро), отбелязва АФП.

Неизплащане на задълженията към ЕЦБ може да доведе до много по-тежки последици, отколкото просрочените дългове към МВФ, на който тя дължи общо около 22 милиарда евро, добавя АФП.

Общият дълг на Гърция е близо 312 милиарда евро или 177 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Според спразумението, постигнато между Гърция и останалите 18 държави от еврозоната, на Атина се отпуска спешен "мостови" заем от 7 милиарда евро до края на юли и 5 милиарда евро за август. С тези пари трябва да бъдат погасени плащания по облигации, държани от ЕЦБ за юли и август, а също и да бъдат изплатени висящите плащания към МВФ.

Гърция обаче има тежък график за спешни реформи, приемането на който (до 22 юли) е условие за стартиране на трета спасителна програма от ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Гърция обаче плати на частни кредитори

Гърция днес плати дълговете си по така наречените самурайски облигации, пуснати преди 20 години и номинирани в японски йени. Това е символичен жест, чиято цел е да не се изгуби напълно доверието на пазарите, информира АФП.

"Потвърдено е получаването на сумата от 20 милиарда йени (148 милиона евро) тази сутрин", уточни пред АФП говорител на японската банка "Мидзухо файненшъл груп" (Mizuho Financial Group), която управлява тази емисия.

Тези дългови книжа бяха пуснати от гръцката държава точно преди 20 години в японска валута и продадени на частни инвеститори.

"Ако Гърция не бе успяла да плати задълженията си към частните инвеститори, то на нея щяха да й окачат табелата "във фалит", а това би я лишило от достъп до пазарите, за да се финансира", коментира японски анализатор, цитиран от АФП.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?